MEĐU IZMEĐU

NEKI SU, ČAK, BESMRTNI

263 pregleda

Portal Live Science napravio je listu koju čine pretežno stanovnici morskih dubina koji najduže žive na svetu. Za razliku od ljudi, za koje naučnici tvrde da mogu da žive od 120 do 150 godina, oni pretrajavaju vekovima, pčak i milenijumima. Najveći rekorderi nalaze se u svetskim okeanima. Listu od pet morskih i okeanskih stanovnika sa najdužim životnim vekom čine:

Islandska školjka

Islandska školjka ili Arctica Islandica boravi na severu Atlantskog okeana, a naučnici tvrde da može da živi i duže od 500 godina. Najstarija pronađena bila je školjka Ming, stara 507 godina i dobila je ime po kineskoj dinastiji jer je rođena tokom te dinastije.

Crni koral

Iako u početku izgledaju kao podvodne stene ili biljke, korali su zapravo kolonije beskičmenjaka polipa. Ovi polipi se mogu razmnožavati seksualno ili aseksualno. Najdugovečniji su dubokomorski crni korali, koji žive u tropskim morima. Najstariji primerci crnog korala pronađeni su na Havajima i stari su više od 4.200 godina.

Sunđeri

Najdugovečniji sunđeri imaju staklasto telo, i žive u dubokim okeanima. Jedan od najstarijih primeraka pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11 hiljada godina.

Besmrtna meduza

Besmrtna meduza ili Turritopsis dohrnii, koja obitava u Sredozemnom moru, može da živi večno. Ova vrsta je poznata po tome što može da se pretvori u polip kada je neuhranjena ili kada se oseća ugroženom, a kasnije se ponovo pretvori u meduzu. Iako besmrtne meduze ne mogu da uginu od starosti, njihova veličina od 4,5 milimetra ne dozvoljava im da dugo žive jer ih često pojedu ribe i drugi organizmi.

Hidra

Hidre se, takođe, smatraju besmrtnim. One imaju sposobnost regeneracije, što znači da se njihove matične ćelije neprestano dele kako bi zamenile oštećene. Iako ne stare, i dalje su meta raznih predatora i bolesti, ali bi pod povoljnim uslovima mogle da žive večno. Ostale dugoverčne stanovnike okeana sa liste možete videti na linku.

 

(Ilustracija Shutterstock/Choksawatdikorn)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar