MEĐU IZMEĐU

GMIZAVAC KAO PLAVI KIT

233 pregleda

Delovi kostiju skriveni u stenama na jugozapadu Engleske otkrivaju da je tokom praistorije morskim dubinama vladao džinovski predator slične veličine kao plavi kit. Stručnjaci iz Velike Britanije i SAD tvrde da fosilizovani ostaci dveju viličnih kostiju predstavljaju pripadaju do sada nepoznatom rodu ihtiosaura, čiji su pripadnici bili daleko veći nego bilo koji drugi morski reptil do sada otkriven. Dajući rodu novo ime Ichthyotitan severnensis, tim procenjuje da su ovi morski džinovi rasli i preko 25 metara dužine, što je vrlo blizu plavim kitovima koji su u proseku oko 30 metara dugački.

„Bio sam zapanjen pronalaskom. Moj tim je zajedno sa Polom de la Salom 2018. godine proučavao viličnu kost koju je Pol pronašao. Svi smo se nadali da bi jednoga dana mogli da otkrijemo još jednog. Ovaj novi primerak je potpuniji, bolje očuvan i sada imamo dve ove ogromne kosti, jedinstvenog oblika i građe”, kaže paleontolog Din Lomaks sa Univerziteta u Mančesteru. Prvi fosilisovani deo kosti otkrio je De la Sal 2016. godine na obali Lilstoka u Somersetu, a naučnici su vrlo brzo shvatili da su naišli na nešto veoma zanimljivo. Uprkos tome što su otkrili samo zadnji deo vilične kosti, njena veličina i oblik ukazivala je da potiče sa ihtiosaura koji je veći od bilo kojeg poznatog. U odsustvu drugih dokaza, međutim, bilo je teško steći dalje informacije i znanje o životinji nazvanoj „Čudovište iz Lilstoka”.

Onda je došla 2020. godina, kada su Džastin Rejnolds i njegova 11-godišnja ćerka Rubi tražeći fosile otkrili deo druge vilične kosti na plaži u Somersetu. Kontaktirali su naučnike i potraga je počela. Poslednji deo vilice prikupljen je u oktobru 2022. a paleontolozi su počeli da sklapaju slagalicu i identifikuju stvorenje kom je pripadala vilica. Tada su utvrdili da ima iste odlike i jedinstveni oblike kao kost kod „Čudovišta iz Lilstoka”. Obe kosti su sličnog oblika i morfologije, pronađene na obali Somerseta u naslagama koje potiču iz kasnog trijasa. Međutim, drugi fosil bio je potpuniji i u mnogo boljem stanju, što je omogućilo naučnicima da nauče više o zagonetnoj životinji. Ihtiosauri su se prvi put pojavili pre oko 250 miliona godina i rasli su do dužine od 15 metara. Džinovske vrste se nisu pojavile sve do kasnog trijasa, a paleontolozi veruju da se nisu mnogo ni zadržali i da su izumrli tokom masovnog izumiranja pre 200 miliona godina. Postoje naznake koje ukazuju da dve jedinke, čiji su fosili otkriveni, nisu dostigle svoju punu veličinu.

 

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar