MEĐU IZMEĐU

ZJAPI „NA KORAK” OD NAS

256 pregleda

Neočekivano otkriće: Na samo 1,9 svetlosnih godina od Zemlje skriva se ogromna crna rupa!

 

Kosmički gledano samo „na korak” od nas, astronomi su došli do neverovatnog otkrića – ušuškana u sazvežđu Akvila, samo 1,9 svetlosnih godina daleko od Zemlje, nalazi se crna rupa zapanjujućih razmera. Sa neverovatnom, čak 33 puta većom masom od Sunca, Gaia BH3 je najmasovnija crna rupa zvezdane mase ikada identifikovana u našoj galaksiji. Posebno je intrigantno njeno kruženje oko zvezde pratioca, bez privlačenja pažnje na sebe.

„To je vrsta otkrića koje se desi jednom u životu naučnika”, primećuje astronom Paskvale Panuco iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i član organizacije Gaja, prenosi Science Alert. Crne rupe zvezdane mase, nastale iz ostataka eksplozija supernove masivnih zvezda, obično su oko 65 puta veće od mase Sunca. Uprkos procenama koje sugerišu da bi ih u Mlečnom putu moglo biti do 100 miliona, one su i dalje neuhvatljive zbog nedostatka vidljive svetlosne emisije.

Astronomi se oslanjaju na indirektne metode da razotkriju ove kosmičke enigme, često posmatrajući neobična kretanja obližnjih zvezda uhvaćenih u gravitacionu zamku crne rupe. Gaja, svemirska opservatorija koja precizno mapira zvezde Mlečnog puta, igra ključnu ulogu u toj potrazi. Od 2013. godine do danas precizna merenja pružaju neprocenjiv uvid u univerzum. Iako se četvrto objavljivanje podataka još čeka, otkriće je previše značajno da bi se prećutalo, što je navelo astronome da objave svoja otkrića pre roka, što je i učinjeno objavljivanjem istraživanja u časopisu Astronomy&Astrophysics.

Binarni sistem koji se sastoji od Gaia BH3 i prateće zvezde nudi tragove o poreklu crne rupe. Posebne karakteristike zvezde, uključujući starost i elementarni sastav, sugerišu složenu kosmičku istoriju koja je kulminirala stvaranjem supermasivne crne rupe. Modeli sugerišu da je malo metala u zvezdi imaalo ključnu ulogu u njenoj evoluciji, otvarajući put za stvaranje crne rupe tako neverovatnih proporcija. Dok astronomi željno iščekuju dalja otkrića iz predstojećih izdanja podataka, ovo služi kao primamljiv pregled kosmičkih čuda koja tek treba da se otkriju.

 

(IlustracijUnsplash/Pawel Czerwinski)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar