MEĐU IZMEĐU

AJKULA S NOVIM PERAJEM

391 pregleda

Nakon što je snimljen s povećom rupom na leđnom peraju, svilenkasti (svileni) morski pas je godinu dana kasnije iznenadio naučnike neobjašnjivom promenom. Podvodni fotograf i ronilac ga je (Carcharhinus falciformis) prvi put snimio u julu 2022. kod obale Floride. Na leđnom peraju mu je nedostajao ogroman komad, odnosno skoro 20 posto, i to baš na delu na kojem je bio označen. Verovatno ga je neki ribar ulovio greškom i onda mu oštrim predmetom skinuo oznaku. Kada je morska biološkinja Čelzi Blek sa Univerziteta Majami u SAD videla fotografiju iskasapljenog peraja, zabrinula se hoće li ovo stvorenje uopšte moći dobro da pliva i da se hrani, piše Science Alert.

Međutim, na njeno veliko iznenađenje, ajkula je ponovno snimljena 332 dana kasnije i izgledala veoma dobro. Obnovilo joj se oko 87 posto peraja, sasvim je solidno plivala i bila dobrog zdravlja (slika u okviru). Naučnici za sada ne znaju, s obzirom na to da imaju samo fotografije, da li je do zaceljivanja došlo zbog novog tkiva, rasta onog sa ožiljkom ili zbog neke vrste spajanja područja oko rane. „Pre ove studije postojao je samo jedan dokumentoan slučaj regeneracije leđnog peraja”, navodi Blek. Morski psi i raže imaju naizgled natprirodnu sposobnost zarastanja rana, a s obzirom na to da ih je vrlo teško proučavati u prirodnom okruženju, istraživači ne poznaju valjano ovu pojavu.

Prema istraživanju iz 1978. koža morskih pasa dadilja i leoparda može se regenerisati nakon tri sedmice. Godine 2017. je u blizini obale Masačusetsa u SAD uočena velika bela psina s razderanom leđnim perajem. Ponovo je viđena nekoliko godina kasnije, a peraje je izgledala kao da ga je neko hirurški zašio (slike gore). Mada su visoke stope zaceljivanja kod morskih pasa više puta zabeležene, potpuna regeneracija leđnog peraja je službeno dokumentivana samo kod kit ajkule, a sada prvi put i kod svilenkastog morskog psa. Istraživanje Resilience in the Depths: First Example of Fin Regeneration in a Silky Shark (Carcharhinus falciformis) following Traumatic Injury objavljeno je u časopisu Journal of Marine Sciences.

(Ilustracija Josh Schellenberg/Black/Journal of Marine Sciences)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar