MEĐU IZMEĐU

VEŠTAČKI MOZAK USKORO

281 pregleda

Stručnjaci američkog univerziteta MIT pripremaju veštački mozak od čipova, koji će raditi kao superkompjuter i moći će da bude ugrađivan u mašine, kao što su automobili. Njegovo testiranje već je počelo.

Minijaturni čip izrađen po ugledu na ljudski mozak, napravljen je od desetina hiljada memristora, električnih komponenata, koje oponašaju veštačke moždane sinapse, objavio je Science Dailly.Čip je već testiran i bio je u stanju da zapamti slike i reprodukuje ih, ali jasnije i preciznije nego drugi čipovi.Rezultati testiranja obećavajući su kada je u pitanju pravljenje neuromorfnih uređaja, koji nalikuju ljudskom mozgu i obrađuju podatke po sličnom principu. Takvi uređaji mogli bi da budu veoma mali, a da budu u stanju da obave složene računarske radnje poput superkompjutera.

„Veštačke sinapse do sada su postojale kao softver, ali mi sada pokušavamo da napravimo hardver, nalik neuronskoj mreži, za prenosivi sistem veštačke inteligencije, kazao je Jihvan Kim, profesor na MIT-iju.On objašnjava da bi takvi uređaji, na primer, mogli da se ugrade u automobile, prepoznaju saobraćajne znake ili situaciju u saobraćaju, čak i bez povezivanja na internet. Tako bi jedna od glavnih prepreka, brza internet konekcija, bila otklonjena kada je u pitanju razvoj automobila bez vozača.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar