MEĐU IZMEĐU

DVA MILIONA KILOMETARA

217 pregleda

Kineske baterije za električna vozila, pa i za Tesla model 3 sedane.

Baterije u uređajima gube na svojim performansama tokom vremena. To je slučaj i u električnim automobilima, samo što je kod njih mnogo teže zameniti baterije nego u nekim manjim uređajima (telefonima, na primer). Zato proizvođači baterija ulažu mnogo napora da razviju baterije čiji će vek trajanja biti dugotrajniji.

Današnje baterije u električnimvozilima izdržavaju nešto preko 300.000 kilometara. Stoga ova nova tehnologija predstavlja veliki kvalitativni skok.

Izgleda da je najdalje u tom razvoju otišla kompanija Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, koja je najveći svetski proizođač baterija za električna vozila. Ona tvrdi da njihove nove baterijske ćelije mogu da izdrže skoro dva miliona kilometara, a da im je vek trajanja 16 godina. Naravno, ovo se odnosi na ukupnu kilometražu i na ukupan vek trajanja, a ne na jedno punjenje.

Današnje baterije u električnim vozilima izdržavaju nešto preko 300.000 kilometara. Stoga ova nova tehnologija predstavlja veliki kvalitativni skok. Ako se uzme u obzir da prosečan vozač godišnje pređe oko 20.000 kilometara, jasno je da će nove baterije biti daleko od kraja svog životnog veka kada se vlasnik odluči da zameni auto.

Proizvođač nije dao detalje na koji način je uspeo da proizvede ove dugotrajne baterije. Inače, Ilon Mask je odlučio da se ove baterije ugrađuju u buduće Tesla Model 3 sedane koji će se proizvoditi u Teslinoj fabrici u Kini. Do sada se Tesla oslanjala na Panasonic i LG baterije. Contemporary Amperex Technology je već spremna za masovnu proizvodnju ovih baterija, a njihova cena će biti samo 10 procenata viša od cene standardnih baterija.

Iako su baterije najskuplji deo električnog automobila, postoji opravdanost za njihovu upotrebu. Činjenica da one neće morati da se menjaju tokom eksploatacije automobila, pa čak i da će moći da se iz starog automobila prebace u novi, značajno će smanjiti cenu održavanja postojećih i cenu novih električnih automobila.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar