MEĐU IZMEĐU

DIJETA OŠTEĆUJE ĆELIJE

245 pregleda

 

Prema novom istraživanju, ketogena ili keto dijeta uzrokuje nagomilavanje oštećenih ćelija u organima miševa, što ukazuje na to da ovaj način ishrane može ubrzati starenje organa, povećavajući rizik od pojave bolesti srca i raka. U novije vreme sve više ljudi, s ciljem gubitka kilograma, eksperimentiše s keto dijetom tokom koje se u organizam unosi mali udeo ugljenohidrata, ali visok masti. S obzirom na to da su dosadašnja istraživanja pokazala različite učinke ovakve ishrane, Dejvid Đus s Medicinskog univerziteta UT Health u San Antoniju i saradnici odlučili su da sprovedu testiranje na miševima.

Tri sedmice su hranili šest glodara hranom kod koje više od 90 posto kalorija dolazi iz masti, a manje od 1 posto iz ugljenohidrata. Kontrolna grupa jela je standardnu harnu u kojoj je 17 posto kalorija dolazilo iz masti, a 58 posto iz ugljenohidrata. Naučnici su zatim analizirali uzorke tkiva srca, bubrega, jetre i mozga tražeći ostarele ćelije. Naime, do starenja dolazi kada ćelje postanu previše oštećene za normalno funkcionisanje; ali umesto da izumru, ulaze u zombi fazu. Drugim rečima, zadržavaju se u tkivima, ispuštajući otrove koji podstiču upalu.

Životinje na ketogenoj dijeti su u svojim organima imale znatno više ostarelih ćelija. Primerice, u bubrezima u prosjeku zabeležena je četiri puta veća količina markera ćelijskog starenja. Iznos senescentnih ili zombi ćelija se povećava s godinama, a izgleda da bi keto dijeta mogla ubrzati njihovo gomilanje i starenje organizma. Ovakva ishrana bi stoga mogla i povećati rizik od bolesti srca, raka i dijabetesa tipa 2. Kada su istraživači miševima kojima su neko vreme davali keto obroke ponovo uveli standardnu ishranu, smanjilo se starenje ćrlija. „Iako je ketogena dijeta vjerojatno dobra, očito nije za svakoga. Što je najvažnije, treba uzeti pauzu”, izjavio je Đus, a prenosi New Scientist.

No, imunolog Rasel Džons iz Instituta Ven Andel u Mičigenu ima zamerke: „Ne znam na koji se način ovi nalazi mogu preneti na ljude. Miševi su jeli ishranu s 90% masnoće, sumnjam da se ljudi tako hrane.” Istraživanje Ketogenic diet induces p53-dependent cellular senescence in multiple organs objavljeno je u časopisu Science Advances.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar