Novo istraživanje sugeriše da ispijanje instant kafe može povećati rizik od suve senilne degeneracije makule (AMD), glavnog uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Zanimljivo je da studija, objavljena u časopisu Food Science & Nutrition, nije pronašla slične rezultate za mlevenu kafu i kafu bez kofeina, kao ni uticaj ukupnog unosa kafe. „AMD je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba u razvijenim zemljama”, rekao je autor studije Sivei Liu za Medical News Today. „Budući da trenutno ne postoji lek, identifikovanje novih promenljivih činilaca ključno je za usporavanje napredovanja bolesti, očuvanje vida i poboljšanje kvaliteta života pacijenata
Naučnici su koristili činjenice za više od 500.000 učesnika genetskih studija iz britanske baze podataka. Primenili su metodu nazvanu Mendelova randomizacija, koja koristi genetske razlike za proučavanje uzroka i posledice slično kliničkom ispitivanju. „Kafa je jedno od najčešće konzumiranih pića u svetu i bogata je polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivne učinke”, objasnio je Liu. „Istovremeno sve više dokaza ukazuje na to da genetika utiče na prehrambene preferencije. Proučavanje genetske predispozicije za konzumaciju kafe i njene povezanosti s rizikom od AMD moglo bi pomoći u otkrivanju potencijalnih uzročno-posledičnih veza ishrane i očnih bolesti.”
Naučnici veruju da povećani rizik može proizaći iz hemijskih promena, aditiva ili nusproizvoda nastalih tokom obrade instant kafe. Ali, tim je ukazao na neka ograničenja, poput korišćenja uglavnom evropskih podataka i izostanka detaljnih informacija o različitim vrstama kafe..
(Ilustracija EPA)
(Indeks