MEĐU IZMEĐU

KITOVI KORISTE AZBUKU

249 pregleda

 

Nedavna analiza vokalizacije kitova ulješura ukazuje na to da varijacije u glasanju, koje podseća na klikove, skrivaju određenu vrstu abecede na kojoj se temelji složeni komunikacioni sistem. Stručnjaci iz projekta CETI su otkrili nizove klikova kraćih od 2 sekunde koji funkcionišu kao svojevrsni obrasci, odnosno osnovne jedinice (fonemi) u oglašavanju. „Vokalizacija ulješura je izražajnija i više struktuisana nego što se dosad mislilo”, navodi informatičarka Pratyša Šarma iz MIT-ija, a prenosi Science Alert.

Naučnici su analizirali vokalizacije oko 60 različitih kitova ulješura (Physeter macrocephalus), snimljene od 2005. do 2018. Identifikovali su 8.719 različitih obrazaca, razvrstanih u 21 kategoriju. Kitovi se komunikaciji razmenjuju „fonema” ili preklapaju vokalizacije sa sagovornicima, pri čemu kreiraju pjedinačne obrasce, a i celokupnu strukturu zborenja.

Neki kvaliteti obrazaca zavise od konteksta, poput dodatnih klikova, dok za ritam i tempo ne slede specifične kontekste. Mali skup različitih odlika stvara veliku kombinaciju prepoznatljivih zvukova, poput fonema u ljudskom alfabetu. Pčele, takođe, imaju kombinatorni sistem komunikacije, koji se prenosi plesom, a ne pesmom. Kombinacije obrazaca prenose informacije o smeru kretanja i udaljenosti do izvora hrane. Istraživanje  Contextual and combinatorial structure in sperm whale vocalisations objavljeno je u časopisu Nature Communications.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar