Bez kategorije

KLONIRAN MAJMUN U KINI

224 pregleda

Kineski naučnici klonirali su prvog rezus majmuna, vrstu koja se često koristi u medicinskim istraživanjima jer u telesnom smislu jako nalikuje ljudima. Smatraju da bi ovim postupkom mogli ubrzati testiranje lekova, budući da genetski identične životinje imaju iste reakcije, omogućujući time preciznija i sigurnija ispitivanja.

Prilikom pređašnjih pokušaja ženka nije iznela trudnoću do kraja ili je mladunčad uginula posle nekoliko sati. Kada se sisari razmnožavaju nastaju potomci koji imaju mešavinu gena oca i majke. Tokom kloniranja se posebnim metodom dobija jedinka koja je identična kopija druge.

Najpoznatija klonirana životinja je ovca Doli 1996. Istraživači su reprogramirali njene ćelije kože i pretvorili ih u embrionalne – gradivne ćelije koje se mogu razviti u ma koji deo organizma. Embrioni su zatim usađeni u ovcinu surogat majku.

Kineski naučnici navode da su u biti učinili istu stvar, ali s rezus majmunom i da je životinja bila zdrava više od dve godine, što znači da je kloniranje bilo uspešno, piše BBC. Glasnogovornik britanskog Kraljevskog društva za spečavanje okrutnosti nad životinjama (RSPCA) kazao je da je patnja kroz koje su prolazile životinje premašivala bilo kakvu neposrednu korist za ljudske pacijente. Rezus majmuni, inače, žive u divljinama Azije: u Afganistanu, Indiji, Tajlandu, Vijetnamu i Kini.

Prvi makaki majmuni klonirani su 2018, ali naučnici u medicinskim ispitivanjima preimućstvo daju rezus majmune zbog genetske sličnosti s ljudima. Nevolja s reprogramiranjem odraslih ćelija u embrionalne je u tome što se u većini pokušaja dolazi do greške. Zbog toga se okoti mali broj kloniranih, a još manje ih bude zdravo.

Istraživači iz Kine su otkrili da se u neuspelim pokušajima s rezus majmunima nisu pravilno razvile placente, koje opskrbljuju kiseonik i hranljive tvari fetusu, zbog greške prilikom reprogramiranja. Stoga nisu upotrijebili deo kloniranog embriona koji se dalje razvija u posteljicu. Koristili su 113, od kojih su uspeli implantirati 11. Postigli su dve trudnoće, od kojih je jedno mladunče preživelo. Kloniranog majmuna su nazvali ReTro, prema naučnoj metodi koju su koristili.

Genetičar Falong Lu iz Kineske akademije nauka (CAS) je za BBC rekao da je cilj koristiti što manji broj embriona i da su za istraživanje dobijena sva etička odobrenja: „Svi postupci na životinjama u našem istraživanju pridržavali su se smernica koje su postavili odbori za korišćenje i brigu o životinjama u Šangajskom institutu za biološke nauke, Kineske akademije nauka i Institutu za neuronauku. Protokol je odobrio Odbor za korišćenje i brigu o životinjama Centra za izvrsnost u nauci o mozgu.”

 

(Ilustracija Zhaodi Liao/Nature communications)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar