MEĐU IZMEĐU

MOZAK TRPI BEZ JAJNIKA

352 pregleda

Dva organa ovalnog oblika koji se nalaze sa obe strane materice ne služe samo za proizvodnju i oslobađanje jajnih ćelija, već su i žlezde i luče hormone koji pomažu da srce, kosti, mozak i imuni sistem ostanu što zdraviji u toku starenja. U želji da utvrde posledice koje hirurško odstranjivanje jajnika može da ima na žene, naučnici su primetili mnoge do sada nepoznate dugoročne efekte odsustva ovih žlezda.

Analiza, objavljena u časopisu Alzheimer and Dementia, uključila je snimanja i proučavanja više od hiljadu žena starijih od 50 godina kojima su jajnici odstranjeni i 907 žena mlađih od 50 godina koje nisu prošle hiruršku proceduru. Učesnice kojima su oba jajnika odstranjena nakon 40. godine pokazale su smanjen integritet bele mase, ali značajno manje od onih koje su ranije podvrnute toj proceduri. Primećene promene sličnije su vaskularnoj moždanoj bolesti nego Alchajmerovoj bolesti. Nedavna istraživanja pokazala su da su pacijentkinje kojima su jajnici odstranjeni pre menopauze u većem riziku od kognitivnog pogoršanja i demencije kasnije tokom života.

Do sada su pretežno muški mozgovi bili u fokusu većine neuroloških studija. Od svih objavljenih istraživanja, manje od 0,5 odsto istraživala su na koji način hormoni, uključujući one koje luče gonade, mogu da utiču na zdravlje mozga i njegov razvoj. Uopšteno, mozgovi muškaraca imaju veću zapreminu bele mase u poređenju sa ženskim mozgom, a neki naučnici sumnjaju da je to zbog razlika na koji način polni hormoni, koji se proizvode u testisima i jajnicima, utiču na mozak. Dok se testosteron često smatra muškim hormonom, on se takođe proizvodi u jajnicima, a igra važnu ulogu u ženskom telu. Ovaj hormon je takođe povezan sa integritetom bele mase. Ukoliko se jajnici odstrane iz tela pre menopauze, iznenadni gubitak testosterona može da ima negativne efekte na mozak.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar