MEĐU IZMEĐU

MUMIJE NE MOGU DA ZARAZE

299 pregleda

Istraživanje je pokazalo da su drevni Egipćani bili pogođeni nizom zaraznih bolesti, uključujući male boginje, tuberkulozu i gubu. Na primjer, Ramzes Peti, četvrti faraon egipatske 20. dinastije, dobio je velike boginje, šro potvrđuju ožiljci mumificiranom telu. Iako je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) 1980. službeno proglasila velike boginje iskorenjenim u cijelom svijetu, da li je moguće da hiljadama godina kasnije novootkopane mumije oslobode velike boginje ili ma koju drugu bolest?

Pirs Mičel, direktor Laboratorije za drevne parazite Univerziteta u Kembridžu i viši naučni saradnik u Odseku za arheologiju, rekao je da je to vrlo malo verovatno. „Većina vrsta parazita umire u roku od godinu ili dve bez živog domaćina za koga bi se uhvatili”, rekao je on za Live Science. „Ako sačekate više od 10 godina, sve je mrtvo.” Recimo, virusi boginja poput malih, mogu se razmnožavati samo u ćelijama živog domaćina, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Bakterije koje uzrokuju tuberkulozu i gubu, takođe. zahtevaju žive domaćine da bi preživele,

Međutim, boginje se šire dodirom od osobe do osobe, dok tuberkuloza i guba obično putuju kapljicama iz nosa i usta, najčešće kijanjem ili kašljanjem. U slučaju gube potreban je produženi dodir s nekim ko je bolestan. To je zato što se dve vrste bakterija koje uzrokuju bolest, poznate kao Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis, sporo razmnožavaju. Još jedan činilac smanjuje verovatnoču da se neko razboli od mumije, a to je degradacija DNK tokom vremena.

„Analizom možete otkriti da su svi delovi DNK ovih parazita prilično kratki. Umesto da budu dugački i zdravi lanci DNK, oni imaju samo 50 do 100 parova baza. Kao da je sve iseckano, a to je zato što se DNK degradira i raspada. Ne postoji način da išta bude održivo nakon što se ona raspadne – ništa se ne budi”, naveo je Mičel. Međutim, neki parazitski crevni crvi, koji se šire izmetom, žive duže od drugih organizama i nisu svima potrebni živi domaćini da bi preživeli. Ii oni nisu velika briga. „Oni mogu mogu trajati nekoliko meseci, ponekad i nekoliko godina, ali nijedan neće pretrajati hiljadama godina. Velika većina parazita umire kada domaćin umre jer nemaju načina da prežive”, zaključio je britanski naučnik.

(Ilustracija Wikipedia)

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar