MEĐU IZMEĐU

ON ZNA ZA LEKOVITO BILJE

243 pregleda

U junu 2022. mužjak orangutan Rakus sa Sumatre zadobio je ranu na licu ispod desnog oka, očito u borbi s drugim mužjakom, u istraživačkom  zaštićenom prašumskom području u Indoneziji. To što je napravio tri dana kasnije privuklo je pažnju naučnika. Istraživači kažu da su primetili kako mužjak tretira otvorenu ranu na sokom i sažvakanim listovima biljke za koju se zna da ima antiupalna i analgetička svojstva.

Orangutan je žvakao lišće da načini tečnost koju je više puta razmazao po rani, a zatim nanosio sažvakanu biljku na ozledu, slično flasteru, kazala je primatološkinja i kognitivna biološkinja Izabel Laumer iz Instituta za ponašanje životinja Maks Plank u Nemačkoj. To zapažanje pokazalo je da orangutani, visoko inteligentna vrsta čovekolikih majmuna, pored ostalog poseduju veštinu da leče rane nanošenjem lekovitog bilja. „Koliko znamo, ovo je prvi dokumentovani slučaj da divlje životinje leče rane biljnom vrstom s medicinskim svojstvima”, izjavila je viša autorka studije Karolin Šuppi, evoluciona biološkinja iz pomenutog instituta.

Istraživači su naveli da se samolečenje orangutanove rane nije činilo slučajnim. „Izgledalo je da njegovo ponašanje namerno. Selektivno je tretirao ranu na desnoj strani lica biljnim sokom, a nije druge delove tela. Ponašanje se ponovilo nekoliko puta, a nije primenio samo sok biljke, nego je kasnije i čvršći biljni materijal dok rana nije bila potpuno pokrivena”, pojasnila je Laumer. „Rana se ni u jednom trenutku nije upalila i za nekoliko se dana zatvorila, a za nekoliko sedmica potpuno zarasla.”

Poznato da biljka koju je koristio Rakus sadrži supstance sa antibakterijskim, antiupalnim, antigljivičnim, antioksidativnim, analgetičkim i antikancerogenim svojstvima. Schuppli je naglasila da se zasad ne zna u kojoj meri orangutan razume proces, ali opažanje jasno pokazuje da su oni sposobni lečiti svoje rane biljkama. Orangutani pripadaju grupi velikih čovekolikih majmuna, uz šimpanze, gorile i bonoboe. Najmanje su bliski ljudima, ali dele s njima približno 97 posto DNK.

 

(Ilustracija Pixabay)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar