MEĐU IZMEĐU

POKUŠAVALI DA LEČE RAK

379 pregleda

 

Drevni Egipćani pokušavali su razumeti i lečiti rak pre više od 4.000 godina, veruju naučnici. Pronašli su tragove rezova na lobanji oko velike lezije za koju se smatra da je uzrokovana kancerogenom izraslinom. Uočili su i 30 manjih lezija, što ukazuje da se bolest širila. Lobanja je pripadala muškarcu koji je imao od 30 do 35 godina kada je umro. Istraživači navode da su rezovi, verovatno, napravljeni oštrim predmetom, što nagovešćuje da su drevni Egipćani možda pokušali da operirišu tumor.

„Kada smo prvi put posmatrali rezove pod mikroskopom, nismo mogli verovati što je pred nama”, rekla je Tatjana Tondini, istraživačica sa Univerziteta u Tubingenu u Nemačkoj. No Edgard Kamaros, paleopatolog sa Univerziteta Santjago de Kompostela u Španiji, izjavio je da bi hirurški rezovi mogli biti rezultat medicinske autopsije da se sazna više o bolesti nakon smrti: „Obe mogućnosti otkrivaju hiruršku intervenciju blisko povezanu s tumorima – i to je neverojatno. Ovo otkriće jedinstven je dokaz kako je drevna egipatska medicina pokušavala da se nosi s rakom ili ga istražiti prije više od 4.000 godina. To je izvanredna nova perspektiva u našem razumevanju istorije medicine.”

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Frontiers in Medicine, naučni tim sugeriše da je bolest, iako se rak često smatra bolešću koju je uzrokovao čovek činiocima životne sredine, kao što su zagađenje i ishrana, takođe pogađala drevne civilizacije. Kamaros, glavni autor studije, dodao je: „Istina je da se rak doživljava kao moderna bolest, uglavnom povezana sa zapadnjačkim navikama i karcinogenima iz okoline. Međutim, rak je s nama od samog početka, na mnoge načine. Čak su i dinosauri patili od raka.”

Drevni Egipćani bili su poznati kao vrlo vešti u medicini, imali su napredno znanje o anatomiji i hirurgiji. Dokazi upućuju na to da su mogli identifikovati, opisati i lečiti rane, bolesti i prijelome i stavljati zubne plombe. Ali rak je još bio granica medicinskog znanja, smatraju istraživači. Onisu analizirali još jednu lobanju staru više od 2.000 godina, koja je pripadala ženi starijoj od 50 godina. Otkrili su veliku leziju u skladu s kanceroznim tumorom koji je uništio kost. „Prilikom analize koštanih struktura mikro-CT skenom iznutra, našli smo vrlo jasne kancerogene karakteristike”, zaključio je Kamaros. Obe lobanje potiču iz zbirke Univerziteta Kembridž.

(Ilustracija MJ)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar