MEĐU IZMEĐU

PREPOTOPSKO ČUDOVIŠTE

291 pregleda

Aleks Lundberg, 29, ronio je sa prijateljem u blizini Venice biča kada je pronašao džinovsku kljovu. Ona, verovatno, potiče od mastodonta, dalekog rođaka vunastog mamuta koji je živeo pre 10 miliona godina. Ekspert u Biskupskom muzeju nauke i prirode u Bradentonu potvrdio je otkriće koje se smatra izuzetno retkim, jer se u tom području obično nalaze samo praistorijski zubi ajkule i slomljeni komadi kljova mamuta.

Ronilac i lovac na fosile rekao je da je nadrealno da se kljova mastodonta nije raspala kada ju je podigao sa morskog dna. „Kada sam je prvi put ugledao, video sam samo malu traku u pesku”, rekao je za Daily Mail. „Čim sam počeo da uklanjampesak, shvatio da je kljova. Napravili smo remen od peškira za plažu i nekako je podigli u čamac.” Mada je ranije izjavio za USA Today da je kljova verovatno ležala pod morem 10 miliona godina, naknadno je proceio da „stara od 10.000 do 500.000 godina na osnovu drugih fosila pronađenih u tom kraju”.

Mastodonti su izumrli srodnici današnjih slonova koji su bili rasprostranjeni širom Severne Amerike do pre oko 10.000 godina. Fosili se obično nalaze u dobro očuvanim naslagama pliocenskog doba od pre 5,4 do 2,4 miliona godina i kasnijem pleistocenskom dobu koje je trajalo od 2,5 do 11.000 godina. Fosili, uključujući kljove, kosti i lobanje, uobičajeni su u samo četiri države SAD: Indijani, Koloradu, Kaliforniji i Njujorku – što pojavljivanje na Floridi čini neobičnim.

(Ilustracija Shutterstock/Nick de Blocq)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar