MEĐU IZMEĐU

PROMENA U JEZGRU ZEMLJE

257 pregleda

Naučnici u Kini su nedavno otkrili da svakih osam i po godina unutrašnje jezgro Zemlje oscilira oko svoje ose rotacije. Ova promena je verovatno uzrokovana blagom neusklađenošcću između unutrašnjeg jezgra i Zemljinog omotača, sloja ispod Zemljine kore, navodi se u novoj naučnoj studiji. Počevši od oko 2896 kilometara ispod površine, Zemljino jezgro je podeljeno na uskovitlanu tečnu spoljnu granicu i uglavnom čvrsti unutrašnji sloj. Ovo područje je delimično odgovorno za mnoge geofizičke dinamike naše planete, od dužine svakog dana do Zemljinog magnetnog polja, koje pomaže u zaštiti od štetnih zraka koje emituje Sunce.

Za svoju najnoviju studiju Hoao Ding i koautori su dodatno potvrdili ovaj ciklus merenjem malih pomeranja u dužini dana širom sveta, koje kontroliše periodično kretanje Zemljine ose rotacije, i upoređujući ih sa varijacijama u polarnom kretanju koje su prethodno identifikovane. „Njihovi podaci sugerišu da je ovo kolebanje verovatno uzrokovano nagibom od 0,17 stepeni između unutrašnjeg jezgra Zemlje i omotača, što je u suprotnosti sa tradicionalnom teorijom rotacije Zemlje koja pretpostavlja da se osa rotacije unutrašnjeg jezgra Zemlje i osa rotacije omotača poklapaju”, rekao je Ding za Live science.

Ovaj nagib može značiti da bi severozapadna hemisfera unutrašnjeg jezgra mogla biti nešto gušća od ostatka ovog sloja i da postoji razlika u gustini između unutrašnjeg i spoljašnjeg jezgra Zemlje. U budućnosti ovo otkriće bi moglo pomoći istraživačima da razumeju dinamiku između unutrašnjeg jezgra Zemlje i procesa koji utiču na čovečanstvo, od zemljotresa do promena u magnetnom polju. Novootkriveni nagib u unutrašnjem jezgru bi na kraju mogao dovesti do promene oblika i kretanja tečnog jezgra, što bi dovelo do potencijalnog pomeranja Zemljinog magnetnog polja.

Da bi bolje razumeli unutrašnje funkcionisanje ovog jezgra, geofizički istraživači, predvođeni Hao Dingom sa Univerziteta Vuhan, analizirali su 2019. godine kretanje Zemljine ose rotacije u odnosu na njenu koru, poznato kao polarna rotacija. Pronašli su neznatno odstupanje u polarnom kretanju koje se dešava svakih 8,5 godina, što ukazuje na potencijalno prisustvo „unutrašnjeg kolebanja jezgra”.

 

(Ilustracija NASA)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar