MEĐU IZMEĐU

SRPSKI ČIP I PET PRIDE

384 pregleda

 

Sad neko može pomisliti (čak i glasno izgvoriti) da je „Galaksija udesila da u slavljeničlpm, 25. po redu broju, ima čak šest ekskluziva. Nemojte se zamarati nagađanjima, poštovani čitaoci, priznajemo. Ma i to da smo prvi obznalili kako će izgledati prvi srpski čip. Mlađani autor u dvojakom smislu, i stvaralačkom i spisateljskom, odazvao se našoj molbi. I dok ga vijaju po celom svetu da se baš u njihovoj zemlji skrasi, on se, bez imalo dvumljenja, vratio u svoju Srbiju.

Naravno, kad proslavljamo domaćinski red je da ponudimo najbogatiju umnu gozbu. Pa izvolite, poslužite se!

Ekskluzivno Digitalni cunami

SRPSKI ČIP MENJA SVE

Možda tako nešto već u startu zvuči nemoguće, ali pri takvoj pomisli, nije loše setiti se i da je predlog Teda Hofa za projektovanje prvog mikroprocesora u to vreme za „Intel” bio na granici nemogućeg, ali je ipak rezultovao neočekivanom revolucijom u svetu računarstva.

Stefan Nikolić

Ekskluzivno Srpski Panteon

GENIJALNI BOŠKOVIĆ

„Bošković (Ruđer)je imao još jednu ideju, i to potpuno ludačku za 18. vek (a verovatno i za bilo koji drugi vek). Materija je sagrađena od nevidljivih i nedeljivih atoma, rekao je on. Dobro, to nije osobito novo, s tim bi se saglasili i Leukip, Demokrit, Galilej, Njutn i drugi. Ali čujte šta je tu potpuno van uma: Bošković je tvrdio da te čestice nemaju veličinu; naime, da su samo geometrijske tačke!” – piše u svojoj čuvenoj knjizi „Božja čestica” nobelovac Leon Lederman.

Dragoslav Stoiljković

Ekskluzivno Argusov pogled

SRBIJA NA LITIJUMU

Naša zemlja je dvostruko srećna. Prvo, pre dvadesetak godina su pronađene znatne rezerve litijuma (oko 1,2 miliona tona). Drugo, prema jednoj anketi i podacima sa interneta, svaki dvadeseti građanin zemlje, što je više od 300.000, zna sve o litijumu. Reklo bi se da Srbi imaju urođeni gen za litijum. Ostale države su u težoj situaciji jer se u celom svetu (prema podacima iz 2021) litijumom bavi oko 38.000 ljudi, ali ga dalje iskopavaju i primenjuju u različitim oblastima.

Branislav Simonvić

Ekskluzivno Kvantni prepletaji

SEĆAJUĆI SE BUDUĆNOSTI

Ovo je tekst o retrokauzalnosti, što je ideja da bi efekat mogao prethoditi svom uzroku. Televizor se gasi pre nego što pritisnete daljinski upravljač. Umirete, da biste se tek kasnije rodili.

Vlatko Vedral

Ekskluzivno Kosmičko tkanje

A SAD NIZ ZEČJU RUPU!

Čak ni vakuum nikada ne miruje – kao nemirno more ispunjen je tzv. poljima što se stalno talasaju mnogim česticama koje se pojavljuju i nestaju, ispunjavajucći vakuum tzv. energijom nulte tačke različite od nule. To je najniža moguća energija koju kvantni fizički sistem može imati (energija osnovnog stanja sistema), iz tog razloga ne se može iskorisititi za obavljanje rada – latentna moć fenomena što nije ni postojanje, ni nepostojanje.

Andrej Korenić

Ekskluzivno Šaputanje nerava

PREUMLJENJE MOZGA

Kako možemo promeniti strukturu sopstvenog uma? Ovaj tekst je nastao kao odgovor na pitanje koje mi je postavio jedan poznanik: „Možeš li mi reći koja ideja ili činjenica iz tvoje struke bi bila od najveće koristi prosečnom čoveku?”

Miloš Babić

Razmeravanje duše

BOL ZBOG TUĐE SREĆE

Prevazilaženje zavisti i Schadenfreude jesu ujedno temelj civilizovanog sveta. Naravno, ostaje Ficdžeraldova teška prepreka na kojoj i najmudriji često odustaju. Ništa nije toliko nepodnošljivo kao sreća drugih ljudi! A sve je, naravno, počelo od Aristotela.

Petar Nurkić

Ekosofija

ZNANJE ZA ZDRAV ŽIVOT

Uloga naučnoistraživačkog centra

Zepter International Hyper Tech u Beogradu ne ogleda se samo u smišljanju novih proizvoda, već i u svakodnevnom praćenju najnovijih saznanja i istraživačkih rezultata u programskim oblastima kojima se kompanija bavi i u iznalaženju mogućnosti njihove primene na poboljšanju postojećih i razvoju novih proizvoda. Osim toga, istraživači učestvuju u dizajniranju proizvoda i njihove sertifikacije.

Ljubomir Lukić

Pandorina kutija

UBIJA ĆELIJU PO ĆELIJU

Statini ne samo što nisu smanjili učestalost kardiovaskularnih bolesti, nego su izazvali mnoge druge zdravstvene nevolje, kao što su dijabetes, demencija, kancer, katarakta, mišićno–skeletne tegobe (mijalgija, slabost i grčevi u mišićima, autoimune bolesti mišića), depresija, teškoće sa erekcijom i povećan rizik od nekoliko ozbiljnih infektivnih bolesti.

Milovan Šavija

Virtuelni raj

ŠUMSKA AZBUKA

Ako nam bondovske tehnologije ne prijaju, možemo zamišljati vaj-faj šumarstvo, ili kripto-token tehnologiju šume. Odnosno, šumske superkompjutere, umrežene i razgranate zbog svoje sposobnosti da shvate matematičko uzvišeno.

Goran Stanković

Podvizanje uma

BRAUNOVSKA KARTA

Ona vlada svojstvima (fizičari ih nazivaju svojstvom univerzalnosti) kojima tek predstoji opisivanje. Reč je o slučajnim geometrijama u koje se polaže nada da zajedno s mogućim generalizacijama (do više dimenzija) mogu pomoći, na primer, u objašnjenju fenomena kvantne gravitacije.

Milan Tasić

Darvinova nit

GENI NA BOŽJOJ STRANI

Jednostavno i jedinstveno, svako poseduje otisak svoje prirode. Odnosno, individualni genom je autobiografija svake ličnosti.

Esad Kučević

Po glavi čitaoca

TEMELJAN PRISTUP

Način izlaganja i pristupačnost materijala u knjizi dr Aleksandra Radovanovića „Kvantno računarstvo” su njena najveća vrednost. Svi potrebni pojmovi se uvode bez nepotrebnih komplikacija, ali ipak dovoljno rigorozno.

Boris Janković

Alhemija duha

SVASTIKA NA TRONOŠCU

Nažalost, ovaj oblik koji, po našem mišljenju, izranja iz same suštine figurativnih brojeva i njihove arhitektonike, u dvadesetom veku je kidnapovan u Nemačkoj od strane nacista, poistovećen sa kukastim krstom i tako postao ozloglašeni simbol jedne rasističke i genocidne ideologije.

Raško Radović

Avanture tastature

40 GODINA KASNIJE

Projekat samogradnje računara „galaksija”, objavljen krajem 1983. godine u specijalnom izdanju časopisa „Računari u vašoj kući”, obeležio je početak kompjuterske revolucije u tadašnjoj Jugoslaviji. Četrdeset godina kasnije podsećamo se ovih slavnih vremena reprintom „Računara u vašoj kući” i novom verzijom računara „galaksija”.

Dejan Ristanović

Mentalna lozinka

VEĆ VIĐENI HELIKOPTERI

Nikada nećemo saznati da li je glavna inspiracija potekla od Dedalovog spiralnog svrdla ili Arhimedovog beskonačnog vijka, mada je možda i ono grnčarsko kolo nesrećnog Tala imalo svoj udeo u projektu koji nikada nije realizovan do kraja, a često se navodi kao preteča helikoptera.

Miodrag Ivanišević

 

(Ilustracija Pixabay)

 

 

 

 

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar