MEĐU IZMEĐU

TONE PLASTIKE U OKEANU

218 pregleda

Od tri do 11 miliona tona plastičnog otpada se nakupilo na dnu svetskih okeana, prema studiji koju su objavili australijski i kanadski istraživači. „Podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje (ROV) omogućeno je približno kvantifikovanje plastičnog otpada što završava na morskom dnu i određivanje mesta na kojima se nakuplja pre nego što se raspada u manje delove i meša sa sedimentom”, rekla je Deniz Hardesti iz australijske naučne agencije Csiro. „Znamo da milioni tona plastičnog otpada ulaze u okeane svake godine, no nismo znali koliko tog onečišćenja završi na dnu.”

Mada su se ranije objavljivale procene količine mikroplastike, studija „Plastika u dubokom moru – globalna procena akumulacije na dnu okeana” bavi se većim predmetima poput mreža, čaša ili plastičnih vrećica. S obzirom na to da se očekuje udvostručenje korišćenja plastike do 2040. za zaštitu morskih ekosistema i životinjskog sveta ključno je razumjeti kako i gde se otpad premešta u okeanu, tvrde istraživači.

„Onečišćenje plastikom na morskom dnu moglo bi biti 100 puta veće od količine plastike koja pluta na površini”, dodala je Alis Žu, doktorandkinja na Univerzitetu u Torontu koja je predvodila istraživanje. Dno okeana je postalo dugoročno odlagalište za veći deo plastičnog otpada. „To je dodatno pogoršano krajnje sporim stopama razgradnje plastike u hladnim sredinama kojima nedostaje kiseomika i ultraljubičastog zračenja”, stoji u istraživanju. Prema rezultatima, oko pola (46 posto) procenjene plastične mase se nalazi iznad 200 metara dubine, a ostatak se proteže sve do 11.000 metara.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar