MEĐU IZMEĐU

„TROJANSKI KONJ” UBIJA RAK

308 pregleda

Naime, silicijumske nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomernu proizvodnju reaktivnog oblika kiseonika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne zdrave ostale netaknute

U jednoj od najnovijih eksperimentalnih metoda koju su naučnici uveli u lečenju raka, koristi se napad skrivenog „trojanskog konja koji podstiče ćelije raka da se samounište – sve bez upotrebe bilo kakvih lekova.Ključ ove nove metode koju su primenili istraživači u Singapuru jeste upotreba nanočestica obloženih specifičnom aminokiselinom nazvanom L-fenilalanin (L-phenylalanine), jednom od nekoliko koje ćelije raka koriste za svoj rast. Naše telo je ne stvara, već je apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda.

Naučnici su tokom eksperimenta na miševima pomoću silicijumskih nanočestica (Nanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimic, Nano-pPAAM,) uspešno uništili ćelije raka jer su je one doživele kao „prijateljsku aminokiselinui apsorbovale je, posle čega je ona u njima podstakla proces samouništenja.Naime, nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomernu proizvodnju reaktivnog oblika kiseonika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne zdrave ostale netaknute, pišeScienceAlert.

„Suprotno uobičajenim metodama, koristili smo nanomaterijal kao lek, a ne kao prenosioca leka. Nano-pPAAM ima selektivna razarajuća svojstva koja se sama aktiviraju bez ikakvih podsticaja. Aminokiselina L-fenilalanin deluje kao ,trojanski konj’ koji iznutra uništava ćelije raka, napominje profesor Dalton Tej sa Univerziteta Nanjang u Singapuru. U eksperimentu se pokazalo da je Nano-pPAAM ubio oko 80 odsto ćelija raka dojke, kože i želuca kod miševa, približno isto koliko uspevaju trenutni lekovi za hemioterapiju, ali bez svih neželjenih efekata. Iako opasna za ćelije raka, ova supstanca se zasniva na nanočesticama silicijum-dioksida koje su američki regulatori hrane i lekova klasifikovali kao sigurne za ljude.

Do sada su sprovedeni samo laboratorijski testovi i testovi na miševima, ali prvi rezultati, po mišljenju naučnika, veoma obećavaju. Mnoštvo studija u kojima je ispitivano koje bi nanočestice mogle bolje da ciljaju na ćelije raka, a da pritom ne remete ostale delove organizma, nisu davale ovako obećavajuće rezultate. Takođe, mnogi ponovljeni karcinomi na kraju postaju otporni na lekove kojima su tretirani, a pošto ovde nema lekova, nemaju na šta da postanu otporni, očekuju istraživači.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar