Ћелије рака гуштераче (панкреас) могу се изгладнети уз нови лек и кето дијету, наговешћује нова студија. Истраживачи указују на ту рањивост која би могла довести до новог начина лечења рака гуштераче, који има ноторно лоше исходе. Тек око пет посто људи са овом болешћу преживи деценију након постављене дијагнозе. Добротворна фондација Pancreatic Cancer UK позвала је пацијенте да не уводе никакве радикалне промене у својој исхрани, поручивши да је истраживање у раној фази и да лек није тестиран на обољелима од рака гуштераче.
Испрва су намеравали да испитају како се тело храни масноћом док траје пост. Открили су да протеин познат као фактор иницијације еукариотске транслације (eIF4E) подстиче метаболизам да се пребаци на потрошњу масти током поста. Иста промена догађа се и кад је животиња на кетогеној дијети, која се темељи на високом уделу масти и ниским угљеним хидратима. Тим са Ун иверзитета Сан Франциско открио је да нови лек против рака назван eFT508, који је у фази клиничких испитивања, блокира овај протеин спречавајући тело да метаболише масти.
У проверама на мишевима, истраживачи су уочили да се чини да рак престаје да расте кад терапија блокира метаболизам масти, који је једини извор горива за тумор све док су мишеви на кетогеној дијети. „Одређене врсте рака могу користити кетонска тела као алтернативни извор енергије за одржавање способности рака, попут рака гуштераче”, написали су научници у часопису Nature. Професор Дејвид Руђеро, један од аутора, рекао је да су их њихова открића „довела равно до биологије једног од најсмртоноснијих карцинома, рака гуштераче”.
Знајући да рак гуштераче може напредовати на масти, као и да је протеин eIF4E активнији у току сагоревања масти, научници су прво ставили животиње на кетогену дијету, присиљавајући туморе да конзумирају само масти, а затим су им давали лек против рака. Изјавили су да то значи да је лек докинуо једини извор енергије за рак и чинило се да се рак смањио. „Наша открића указују на тачку рањивости коју можемо лечити клиничким инхибитором за који већ знамо да је сигуран за људе”, објаснио је Руђеро. „Сад имамо чврсте доказе о једном начину на који се исхрана може користити заједно с постојећим терапијама рака за прецизно уклањање рака.”
Крис Макдоналд, руководилац истраживања у поменутој фондацији, упозорио је да „више од пола људи с дијагнозом умре у року три месеца” и да је разумевање начина на који ћелије рака расту и шире се „кључно подручје истраживања које би могло довести до нових и успешнијих третмана”. Упозорио је да је то рана фаза испитивања лека и да на резултате треба гледати са опрезом. „Људи с раком гуштераче у значајној мери пате од потхрањености и немогућности варења хране као последице рака. На темељу тренутних доказа, саветујемо да особе с раком гуштераче не предузимају радикалне промене у својој исхрани, осим на препоруку медицинског стручњака”, закључио је Крис Макдоналд.
(Илустрација Wikipedia)
(Индекс)