MEĐU IZMEĐU

FLAŠIRANA VODA OPASNA

246 pregleda

Novo istraživanje otkrilo je da litar flaširane vode sadrži stotine hiljada komada nanoplastike, za koju stručnjaci veruju da može da izazove zdravstvene rizike poput gastrointestinalnih poremećaja, urođenih mana i povećane smrtnosti. Istraživanje koje su vodili naučnici sa Univerziteta Kolumbija otkrilo je da litar flaširane vode u proseku sadrži oko 240.000 nanoplastičnih fragmenata. To su podaci studije objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Nanoplastika predstavlja sitne nevidljive čestice, a dužina im je manja od jednog mikrometra.

Istraživači su testirali tri popularne marke flaširane vode u SAD (nisu imenovane) i pronašli od 110.000 do 370.000 čestica u svakom litru; 90% plastike bila je nanoplastika, a preostalih 10% mikroplastike. Sedam najčešćih vrsta plastike je otkriveno u bocama, uključujući polietilen (PE) i polietilen tereftalat (PET) – od kojeg se prave flaše za vodu – i polistiren (PS), od kojeg se prave posude od stiropora, ali najčešće poliamid (PA), vrsta najlona. Međutim, ovih sedam činile su samo 10% nanoplastika u vodi – istraživači nemaju pojma koje vrste nanoplastike čini preostalih 90%, ali zavisno od vrste, moglo bi ih biti desetine miliona u svakom litru.

Veruje se da se PET i PE nalaze u materijalima za pakovanje boca i da se oslobađaju tokom skladištenja i transporta, dok se ostalih pet plastika unose pre ili tokom proizvodnje vode, prema podacima studije.„Nije neočekivano pronaći toliko čestica”, rekao je glavni autor i doktorand hemije na Kolumbija univerzitetu Naiđin Kian u saopštenju. „Što su čestice manje, to ih ima više.” Amerikanci svake godine kupe 50 milijardi flaša vode, pokazuju podaci neprofitne organizacije Earth Day. Prethodna istraživanja ispitivala su koliko plastičnih čestica ima u flaširanoj vodi, uključujući studiju iz 2018. koja je pronašla prosečno 325 mikroplastičnih čestica po litru – nanoplastika nije bila uključena.

Druga istraživanja su se bavila količinom plastike u flaširanoj vodi, ali njihove procene nisu uključivale plastiku manju od jednog mikrometra, što znači da nanoplastika nije bila deo studije. Ljudi koji piju dva litra flaširane vode dnevno unesu oko kvadrilion nanoplastike godišnje, prema istraživanju iz 2023. objavljenom u časopisu Environmental Science and Technology, preneo je Forbes.

Budući da je nanoplastika sićušna, može proći kroz telo i ući u krvotok, pluća, srce i mozak. Iako se malo zna o nanoplastici, naučnici veruju da bi mogla da bude opasnija od mikroplastike jer je reaktivnija, prisutnija i može prodirati na više mesta u telu. Nanoplastika može da izazove upalu u crevima i oksidativni stres – neravnoteža u ćelijama i tkivima. Takođe može izazvati metaboličke poremećaje, prema podacima istraživanja iz 2021. Nanoplastika od polistirena može dovesti do povećane smrtnosti, poremećaja rasta, reproduktivnih abnormalnosti i gastrointestinalnih problema.

 

(Ilustracija Pexels/George Becker)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar