МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕЗДАН НА ДНУ ОКЕАНА

304 pregleda

 

На дну океана налази се мистериозна рупа која је толико дубока да јој научници до сада нису пронашли дно. Ова провалија преузела је титулу најдубље плаве рупе на свету, надмашивши Змајеву рупу у Јужном кинеском мору која је дубока 300 метара. Taam Jaʼ на југоисточној обали Мексика дубља је више од 100 метара. Kада се гледа одозго, понор пречника 150 метара наликује зеници ока, околно плаво морско море личи на дужицу. Скрива се у заливу полуострва Јукатан на граници са Белизеом. Толико је дубока да се ни звук не може одбити од дна. Наиме, приликом мерења прогутала одјеке акустичних таласа пре него што су продрли испод 274 метра.

Да би риешили тајну дубине, научници из мексичког института El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) су 2023. спустили кабл са инструментом који мери притисак, температуру и проводљивост воде. Но, када се одмотало свих 500 метара, уређај још није дотакао дно. Будући да се ивичне стене спуштају под благим углом, справа је завршила на 420 метара испод површине мора. „Нисмо још досегли дно”, написали су истраживачи из ECOSUR-а и додали да намеравају током следеће експедиције послати подводног робота који би инструмент однео дубље. Kада је справа спуштена до дубине од 400 метара, подаци су показали да су се водени услови изненада променили и приближили онима у Kарипском мору. Вероатно се у рупи налази тунел који је повезује са океаном, пише Science Alert.

Јукатанске геолошке одлике, иначе, наликују швајцарском сиру. На полусотрву се налази 10.000 вртача испуњених слатком водом и огроман лавиринт подземних пећина и подводних река. С обзиром на то да кратер Чиксулаб окружује велика група вртача, научници сматрају да је на данашње необичне услове утицао удар астероида који је убио диносауре. Наиме, кратер је настао пре више од 66 милиона година када је у Земљу ударио велики астероид пречника око десет километара. Процењује се да Чиксулаб има пречник од 180 до 200 километара, а да је дубок око 20 километара.

У тим увалама су нађени разни екосистеми, упркос недостатку светла и ниским количинама кисеоника. Биолози су у току истраживања плавих рупе широм сјета наилазили и на нове облике живота. И у поменутој рупи могла би ће наћи занимљива биоразноликост. Истраживање Recent records of thermohaline profiles and water depth in the Taam ja’ Blue Hole (Chetumal Bay, Mexico) објављено је у часопису Frontiers in Marine Science. Погледајте: https://www.youtube.com/watch?v=9BBFC8Uw4C4.

(Илустрација Screenshot YouTube/ECOSURMX)

(Индекс

О аутору

administrator

Оставите коментар