U SLICI U REČI

„ŽENSKI RAZGOVORI” I JA

454 pregleda

Kroz prikaze Cvete Vasiljevićgledaoci će pronaći sličnosti sa samim sobom ili s nekim poznatim medijskim ličnostima, što doprinosi dimenziji realizma teatarske slike ne tako vrlog našeg modernog društva.

 

Dušan Duško Radović (1922–1984) je najomiljeniji, najčitaniji i najcitiraniji pisac i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture – bio je autentičan i inovativan medijski stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta, kako navode iz izdavaštva „Maskom”. Navršava se četrdeset godina od njegove smrti, ja ću to obeležiti premijerom monodrame „Ženski razgovori”, 14. aprila u 20 časova u teatru „Madlenijanum” u Zemunu.


Duško Radović (Facebook)

 

Tekst „Ženski razgovori” je zbirka kratkih priča Duška Radovića, prvi put objavljena 1991. Knjiga je do sada doživela više od 20 izdanja. Prema ovim kazivanjima još 1972. urađena je scenska adaptacija. Iste godine emitovana je i istoimena televizijska serija i igrana pozorišna predstava pod nazivom „Ženski razgovori – ženska ćaskanja u 2 dela” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

 

Da se na trenutak podsetimo trodecenijskog maestralnog izvođenja trija, doajena našeg glumišta: Svetlane Bojković, Vesne Čipčić i Milana Cacija Mihailovića. I da spomenemo čuvenog reditelja Voju Saldatovića, u čijoj sjajnoj režiji je ovo delo izvelo pet glumica.

 

Svakom dramskom umetniku je izazov da isti teksta scenski oživi na svoj način, uvažavajući postojeće standarde umetničkog kvaliteta. U najnovijoj pozorišnoj verziji, tekst kazuje samo jedan ženski lik, Cveta Vasiljević (inspirisan Cvetom iz čuvene pesme „Plavi žaket”).

 

Moja Cveta je savremena influenserka koja kroz humor i gorčinu analizira stereotipe i savremene trendove u ljubavi i braku. Apsurd nastaje kada, bez obzira na svoje znanje i iskustvo i sama postaje žrtva muško-ženskih odnosa. Naposletku pronalazi rešenje, optimizam prevladava jer, po rečima Duška Radovića, „sve se u životu vrti”! Kroz njene prikaze, gledaoci će pronaći sličnosti sa samim sobom ili s nekim poznatim medijskim ličnostima, što doprinosi dimenziji realizma – teatarske slike ne tako vrlog našeg modernog društva.

 

Reditelj sjajne predstave je Margareta Taboroši – glumica, reditelj, student doktorskih studija u Budimpešti i profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Svoj teatarski senzibilitet ona temelji na pokretu, plesu, kriku – koji se među mađarskim umetnicima u Vojvodini neguju decenijama i ne zaostaju za najvećim svetskim dometima.

Olja Lopušanski kao Cveta Vasiljević

 

U novoj pozorišnoj predstavi jedna od ključnih komponenti je mimografija (pokret, ples, mim) na kompoziciju Toccata Pentatonica – poznatog kompozitora avangardne muzike Ernea Kiralja, a u izvođenju izvanredne pijanistkinje Srboslave Vuksan, čija interpretacija doprinosi emocionalnosti. Muzika zadire mnogo dublje od obične melodije, ona je multidimenzionalna: emocionalna i intelektualna, a oslikava nesvesno, i psihička stanja Cvetinog lika: strah, radost, tugu. Sve što dotični lik ne može da iskaže rečima, izražava se pokretom (mimografija) u koji je utkan zvuk. Ali nema jeftine muzike, ni jeftinog mizanscena. Zato je predstava umetničko delo, u pravom smislu te reči.

 

U podelu je uvršćen naš sjajni glumac Tihomir Stanić (glas, snimak), koji tumači ulogu Jovice, Cvetinog supruga. Jovica i Cveta su simboli sadašnjih posrnulih odnosa žena i muškaraca. Pomenuti glas je slojevit, iznijansiran jasnim podtekstom, te je njegov doprinos impresivan dajući predstavi novu kvalitetnu dimenziju.

 

Ako se upitate kakve veze predstava ima s naučno-popularnim portalom „Galaksija”, evo odgovora: i umetnost i nauka zahtevaju kritičko razmišljanje, veštine rešavanja problema i spremnost da se pomeraju granice i utvrđene norme. U suštini, one se međusobno dopunjuju nudeći različite načine razumevanja i tumačenja sveta.

 

Želela bih da izrazim poštovanje i divljenje porodici Cepter, gospođi Madleni i gospodinu Filipu, što su mi omogućili da se „Ženski razgovori” igraju u velelepnom teatru „Madlenijanum”.

 

Sve informacije možete dobiti, pa i rezetvaciju karte obaviti ako kliknete na: https://operatheatremadlenianum.com/zenski-razgovori

 

(Ilustracija Olja Lopušanski)

Olja Lopušanski

O autoru

administrator

Ostavite komentar