МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗЕМЉА ТЕЖИ 6 РОНАГРАМА

343 pregleda

Да би се носио са експоненцијалним растом података који ће убрзано наставити да се повећавају због квантног рачунарства, дигитализације и сличних догађаја, метрички систем после три деценије добија своје прво ажурирање. Истовремено, ова количина података почиње да се приближава највишем префиксу које тренутно користимо.

Најновији префикси метричког система: rona, queta, ronto и quecto су усвојени на 27. генералној конференцији за тегове и мере у Версају, у Француској. Rona и queta описују изузетно велике, док ronto и quecto описују изузетно мале бројеве. Ово је први пут од 1991. године да се Међународни систем јединица или SI проширио када су додати префикси zeta, jota, zepto и jokto. Нумерички, rona је 1027 (иза 10 следи 27 нула), а queta је 1030 (30 нула). Њихови мањи парњаци ronto и quecto односе на 27 и 30 нула, а оне долазе после децималног зареза. До сада су опсег метричког система ограничавали jota и jokto (24 нуле).

Употреба одговарајућег префикса чини ствари разумљивијим. Маса Земље је 6 ронаграма (шестица праћена са 27 нула). Маса Јупитера је 2 кветаграма. Маса електрона је око једног ронтограма, а маса једног бита података на мобилном телефону је око једног кектограма.

Фактор множења   назив   симбол

1027                           rona          R

10-27                          ronto         r

1030                           queta        Q

10-30                          quecto       q

 

(Све је физика)

О аутору

administrator

Оставите коментар