MEĐU IZMEĐU

METAL NIJE SA ZEMLJE

303 pregleda

Naučnici su usred drevnog blaga našli par čudnih ukrasa, napravljenih od metala koji nije sa Zemlje. Naime, izgleda da su narukvica i šuplja polukugla ukrašena zlatom iskovane od gvožđa iz meteorita. Blago iz Vilene, koje se sastoji od 66 uglavnom zlatnih predmeta, otkriveno je pre više od 60 godina (1963) u Alikanteu u Španiji i od tada se smatra jednim od najvažnijih primera zlatarstva bronzanog doba. No, stručnjacima je zbog dva predmeta bilo pomalo teško odrediti starost zbirke. Mala, šuplja hemisfera, koja je verovatno krasila deo žezla ili mača, i jedna narukvica izgledale su kao da su napravljene od tog metala, odnosno da ne pripadaju bronzanom dobu, piše Science Alert.

 

Gvozdeno doba je na Pirinejskom poluostrvu počelo oko 850. godine pre Hrista, a zlatni komadi u blagu potiču od 1500. do 1200. godine pre nove ere. Stoga su ovi predmeti od železa predstavljali svojevrsnu zagonetku. Gvožđe na našoj planeti ne dolazi samo iz istoimene rude, već može stići iz svemira. Postoji niz drevnih artefakata od železa koji datiraju pre železnog doba. Najpoznatiji je, verovatno, bodež faraona Tutankamona koji je iskovan od gvožđa iz meteorita.

 

Naučnici mogu razaznati koje je gvožđe sa naše planete., a koje stiže iz svemirskih prostranstava. Željezo iz meteorita sadrži znatno više nikla od onoga sa Zemlje. Stoga su ispitana dva neobična predmeta. Pomoću masene spektrometrije (analizira molekule na temelju njihove mase) odredili su sastav i, unatoč visokom stupnju korozije, ustanovili da su polukugla i narukvica vrlo verovatno izrađene od meteoritskog železa. Budući da su predmeti veoma korodirali, rezultati nisu konačni. No, postoje novije neinvazivne tehnike koje bi u budućnosti mogle podupreti rezultate analize. Istraživanje  Hierro meteorítico en el Tesoro de Villena? Objavljeno je u časopisu Trabajos de Prehistoria.

 

(Ilustracija Gradski arheološki muzej Vilena)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar