МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАСА ОМАШИЛА АСТЕРОИД

208 pregleda

НАСА гађала астероди, али је дошло до грешке: Сада џиновске стене јуре ка Марсу, Америчка агенција 2022. летелицом је гађала астероид Диморфос. Оно што је овом мисијом доказано је да постоји технологија којом може да се скрене путања такозваних убица градова. Ипак, у свемирском судару настала је гомила од 37 џиновских стена, пречника од четири до седам метара, који управо јуре ка Марсу, показује најновија научна студија.

Мисија која је названа Двоструки тест преусмеравања астероида (DART) сматрана је успешном јер је променила скретање Диморфоса и Дидимоса, стене која кружи око њега. С друге стране, испоставило се да је стварање џиновских стена грешка, посебно што ако ударе у Црвену планету могу да направе кратере на њој, навео је Live Science.

„Kоришћењем опсервација система Диморфос-Дидимос помоћу телескопа Hubble, идентификовали смо 37 џиновских стена величине од 4 до 7 метара избачених из система током удара DART-a. Испитивали смо орбиталну еволуцију сличних стена и нумерички предвидели њихово кретање у наредних 20 хиљада година. Постоји шанса да ударе у Марс у будућности. Имајући у виду атмосферу планете, очекујемо да ће неоштећени да ударе у површину и да ће да направе кратере”, пише у студији Марка Фенучија из Европске свемирске агенције и Албина Kарбоњанија из Опсерваторије за астрофизику у Болоњи.

Ово је заправо први пут да су људи направили метеорску групу која би могла да погоди једну планету. „Нисмо очекивали да ће толико стена да настане током мисије. Могуће је да је реч о стенама које су већ кружиле око астероида, а да их је удар избацио из те орбите. Нису настале у удару”, навео је за National Geographic Енди Ривкин, планетарни астроном и један од чланова мисије DART. Kако се тврди, вероватноћа да ће џиновске стене погодити Марс биће велика за 6.000 година, а након тога поново за 13.000 година.

 

(Илустрациај НАСА)

(Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар