МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРБИЈА ИЗБАЦУЈЕ ХУАВЕЈ?

611 pregleda

У споразуму који је данас потписан у Вашингтону између највиших представника Сједињених Америчких Држава, Србије и Kосова, Србија се обавезала да спроведе читав низ мера и потеза који нису у директној вези са статусом територије која је у време СФРЈ била саставни део Србије. Једна од тих тачака се односи и на телекомуникације.

Наиме, текст споразума који су пренели бројни домаћи и међународни медији доспео је у јавност путем званичног налога директора телевизије Kљан Kосова, који је пратио разговоре и дошао до папира преко тамошњег премијера Авдулаха Хотија. У објављеном тексту стоји и следећи пасус (преведено са енглеског):Обе стране (Србија и Kосово, прим. ур.) се обавезују да ће забранити коришћење 5Г мреже коју испоручују непроверени испоручиоци (untrusted vendors) у својим телекомуникационим мрежама. Тамо где је та опрема већ присутна, обе стране ће приступити уклањању опреме и другим видовима посредовања у разумним временским роковима.”


Део споразума посвећен телекомуникационој инфраструктури
(Извор Kљан Kосова”).

Текст недвосмислено користи речник који амерички режим употребљава већ годинама када говори о онима који су их претекли у тржишном надметању у сфери телекомуникација – пре свега када је реч о компанији Хуавеј”. Овакви изрази су пратили све досадашње акције америчког режима усмерене против кинеске компаније, а потези су били двопартијски, односно за све санкције и друге казнене мере је редовно добијана подршка како Републиканске, тако и Демократске партије, тако да не треба очекивати да ће се то променити у будућности.

С друге стране, телекомуникациона опрема коју користе компаније на подручју Србије је у доброј мери управо опрема компаније Хуавеј”, која је због напредних карактеристика, повољне цене и високе стопе флексибилности радо примљена у свим државама које желе да брзо и ефикасно надокнаде заостатак за најразвијенијим земљама света у сфери телекомуникација.


Прва страна потписаног споразума; Претпоследњи пасус се тиче телекомуникација (Извор
Kљан Kосова”)

Истина, овај споразум се може тумачити на различите начине. Вероватно би примарни изговор могао бити да Србија још није ни почела да уводи 5Г мрежу, па да теоретски овај споразум заправо неће утицати на постојећу инфраструктуру, али би било логично очекивати да америчка управа неће Србији дозволити да користи Хуавеј” телекомуникациону опрему актуелне генерације, посебно имајући у виду у колико је широкој употреби.

Не треба заборавити да се инфраструктурна решења компаније Хуавеј” налазе и у свим дата центрима, систему фиксне телефоније, оптичкој инфраструктури и тако даље, тако да остају озбиљне дилеме шта ће се са тим дешавати у наредном периоду. Хоће ли овај споразум по домаћу информационо-телекомуникациону инфраструктуру оставити последице налик на оне које је оставио Kумановски споразум, време ће показати. Више ће се знати, ваљда, по повратку српске делегације из Сједињених Америчких Држава…

(Извор PC press)

О аутору

administrator

1 коментар

Оставите коментар