Zapadnjačka,industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja menja način na koji naša creva vare biljnu materiju. Uprkos tome što su voće i povrće ključan deo čovečje ishrane, naučnici sve bolje razumeju kako naša tela razlažu najrasprostranjenije organsko jedinjenje na planeti – celulozu. Nova studija međunarodnog tima stručnjaka otkrila je prethodno nepoznate mikrobe koji se kriju u crevima i sposobni su da razlažu celulozu.
Decenijama se pretpostavljalo da ljudi ne mogu da razgrađuju celulozu, kao što su za to sposobne krave, konji, ovce i drugi sisari. Tek je 2003. godine u ljudskim crevima otkrivena bakterija koja vari ova vlakna. Na osnovu gena te bakterije, naučnici su krenuli u potragu za drugim poput nje. Iscrpna analiza fekalni uzoraka testirala je crevne mikrobiome ljudi iz različitih delova sveta i istorijskih perioda. Naša creva, ispostavilo se, poseduju nekoliko vrsta mikroba koji se hrane celulozom, a koji do sada nisu otkriveni. Sva tri mikroba pripadaju rodu ruminococcus i poseduju gene povezane za razlaganjem celuloze.
U fekalnim uzorcima lovaca-sakupljača, ruralne populacije i drevnih ljudi (koji su živeli pre 1.000 i 2.000 godina) ova tri mikroba nalaze se u izobilju. U populaciji modernih, industrijalizovanih društava, međutim, istih mikrova ima mnogo manje. „Ovi nalazi impliciraju pad broja ovih vrsta u ljudskim crevima, najverovatnije uzrokovanog prelasku na zapadnjačke životne navike i ishranu”, navode autori studije, predvođene mikrobiologom Sarom Morais za Univerziteta „Ben Gurion” u Izraelu. Moguće je, kako kažu, da ukoliko su mikrobi reda ruminococcus lišeni biljnih vlakana – njihov broj u crevima će opadati. Naučnici strahuju da smanjenje broja ovih vrsta doprinosi slabijem metaboličkom zdravlju modernih, ubranih ljudi.
(RTS)