MEĐU IZMEĐU

ČUDNI PODACI „VOJADŽERA”

205 pregleda

Sonda „Vojadžer 1” lansirana je 1977. godine i napustila je Sunčev sistem pre deset godina. Nekih 46 godina nakon lansiranja, počela je da šalje čudne podatke prema Zemlji. „Vojadžer 1” je 2012. godine napustio Sunčev sistem ili heliosferu i ušao u međuzvezdani prostor. Sada je udaljen od Zemlje oko 24 milijarde kilometara, a to je letelici koja je do sada otišla u najudaljenije delove univerzuma.

Preko AACS sistema šalje podatke o svom međuzvezdanom okruženju, ali već neko vreme šalje misteriozne podatke na Zemlju – ponavljajući zbrku jedinica i nula. Zato su Nasini inženjeri u martu poslali kodiranu komandu za proveru sistema, nakon čega je sistem podataka o letu (FDS) pokazao u čemu bi mogao biti problem. Naime, čini se da je oko 3 procenta memorije oštećeno, zbog čega uključivanje i isključivanje u novembru 2023. nije rešilo problem. NASA veruje da je većina oštećenja na jednom čipu u memorijskom sistemu.

Inženjeri su u martu poslali FDS-u poke komandu koja menja određene memorijske adrese. Nakon što su dobili odgovor 22,5 sata kasnije, stručnjaci su primetili da jedan deo sistema pokazuje čudna očitavanja. Činilo se da su u pogrešnom formatu, a inženjer iz tima je uspeo da ih dekodira. Kodirani signal je sadržao očitavanje celog FDS memorijskog sistema. Tim „Vojadžera” ga je uporedio sa onim koji je dobio pre nego što se problem pojavio i uspeo je da locira izvor kvara.

Trenutno se ne zna šta je tačno uzrokovalo oštećenje čipa; možda su za to krive energetske čestice koje putuju kroz svemir ili je uzrok jednostavno starost. S obzirom na to da je donda lansirana kasnih sedamdesetih, računari su prilično zastareli. Inženjeri veruju da cče za nekoliko nedelja ili meseci uspeti da reše problem, odnosno da zaobiđu oštećenje na FDS-u, nakon čega bi ponovo trebalo da stižu tačne podatke o međuzvezdanom prostoru. Kodirani signal je sadržao očitavanje celog FDS memorijskog sistema. Tim ga je uporedio sa onim koji je dobio pre nego što se problem pojavio i uspeo je da locira izvor kvara, piše Science Alert.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar