MEĐU IZMEĐU

48 SEKUNDI, 100 MILIONA

276 pregleda

Naučnici u Južnoj Koreji su u toku eksperimenta nuklearne fuzije srušiti rekord u održavanju temperature od 100 milionna Celzijusovih stepeni, što je sedam puta toplije od Sunčevog jezgra. Kažu da je to važan korak za razvoj tehnologije koja bi trebalo omogućiti komercijalno koriščenje. Nuklearna fuzija, u stvari, oponaša reakciju koja se događa na Suncu i drugim zvezdama spajanjem dvaju atoma da bi se oslobodile ogromne količine energije. Često se naziva svetim gralom čiste energije i ima potencijal za pružanje neograničene energije, piše CNN.

Proces najčešće uključuje reaktor u obliku krofne s rupom u sredini, a u kojem se vodik zagreva do visokih temperatura da bi se stvorila plazma. Plazma visoke temperature i visoke gustoće, u kojoj se reakcije mogu odvijati dugo, vitalna je za budućnost reaktora nuklearne fuzije, rekao je Jun Si-vu, direktor KSTAR istraživačkog centra u Korejskom institutu za fuzionu energiju (KFE). Održavanje ovako visokih temperatura „nije bilo lako dokazati zbog nestabilne prirode visokotemperaturne plazme”, izjavio je on za CNN, zbog čega je ovaj rekord toliko značajan. Uređaj za istraživanje fuzije koji se naziva ceštačkim suncem održao je temperaturu plazme od 100 miliona stepeni 48 sekundi u ogledima od decembra 2023. do veljače 2024., oborivši rekord od 30 sekundi postavljen 2021. godine.

Južnokorejski istraživači su produžili vreme podešavanjem procesa, uključujući korišćenje volframa umesto ugljenika u preusmerivačima koji izvlače toplotu i nečistoće nastale reakcijom fuzije. Konačni cilj je da bude u stanju održati temperaturu plazme od 100 miliona 300 sekundi do 2026, što je kritična tačka. Iskustvo iz Južne Koreje poslužiće razvoju Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora u južnoj Francuskoj, poznatog kao ITER, najvećeg takvog reaktora na svetu.

 

(Ilustracija EPA)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar