МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КО СУ ТАЈАНСТВЕНИ ЉУДИ

395 pregleda

У Танзанији пронађено још древних слика чудних бића, не зна се шта представљају.

Археолози су 2018. у резервату Swaga Swaga у Танзанији наишли на невероватно откриће: 52 осликана склоништа у стенама. Време је уништило већину слика, а од оних које су сачуване једна је била апсолутна енигма. Налазиште Amak’hee 4 било је у давнини детаљно осликано фигуративном уметношћу. Приказана су и три тајанствена, антропоморфна лика са изузетно великим главама. Према археологу Маћеју Гжелжику са Јагелонског универзитета у Пољској, ове фигуре могле би решити мистерију других таквих ликова који су нађени у оближњим пећинама, пише ScienceAlert.

Тешко је точно датирати налазиште, али археолог сматра да је старо најмање неколико стотина година; с тим да може бити старо и неколико хиљада година. Готово је у потпуности осликано црвеном бојом, осим пет фигура које су представљене у бијелој боји. Старост пигмента боје, и одсуство домаћих животиња, указује на то да се ради о прилично старом налазишту, које потиче још из времена ловачког друштва у тој области. Приказане су животиње које изгледом подсећају на гнуе, еланд антилопе, биволе и жирафе. На сликама се појављују и ситни ликови налик људима с великим главама. Но, три фигуре су посебно интересантне.

„Међу сликама посебно се истиче сцена која приказује три велика лика. Чини се да они имају стилизоване главе бивола; на којима се можда препознају два рога и спуштене уши”, наводи Гжелжик у истраживању.У културе народа Sandawe, који потиче од древних група тога подручја, не налазимо мотиве људи с главама бивола или оних који се могу преобразити у те животиње; тако да ове фигуре могу приказивати и нешто сасвим друго. Но, треба узети у обзир да бивољи рогови имају значајну улогу у неким ритуалима”, казао је пољски археолог.

Недалеко од Amak’hee 4, у регији Kондоа у средишњој Танзанији, две пећинске слике јако подсећају на ове три фигуре. На локалитету Kоло Б2 приказане су три фигуре како стоје заједно, а на Kолу Б1 три су таква лика приказана водоравно, као да леже на тлу. По средини тела свих фигура пролази равна линија (слика доле). Сви ликови имају јако велике главе, иако су онима на локалитетима Kоло главе приказане као пруге. Археолози сматрају да главе с пругама приказују неки покривач за главу, док остале фигуре изгледају као да носе комплексније фризуре.

Но ликови приказани на локалитету Amak’hee 4 имају неке значајне разлике спрам оних у Kондои. Изгледа да су њихове главе испуњене бојом и имају важнију улогу унутар радње приказане на сликама.Фигуре из Amak’hee 4 приметно су веће од оних на Kолу и чине главни мотив око којег се одвија остатак приповести. Супротно томе, слике на Kолу су изоловани прикази, без јасне везе с остатком слика”, наводи поменути археолог. Истраживање под именом Amak’hee 4: a newly documented rock art site in the Swaga Swaga Game Reserve објављено је у часопису Antiquity.

(Извор Индекс)

(Илустрације Wikipedia/Пољска амабасада у Танзанији)

О аутору

administrator

Оставите коментар