MEĐU IZMEĐU

KO SU TAJANSTVENI LJUDI

395 pregleda

U Tanzaniji pronađeno još drevnih slika čudnih bića, ne zna se šta predstavljaju.

Arheolozi su 2018. u rezervatu Swaga Swaga u Tanzaniji naišli na neverovatno otkriće: 52 oslikana skloništa u stenama. Vreme je uništilo većinu slika, a od onih koje su sačuvane jedna je bila apsolutna enigma.Nalazište Amak’hee 4bilo je u davnini detaljno oslikano figurativnom umetnošću. Prikazana su i tri tajanstvena, antropomorfna lika sa izuzetno velikim glavama.Prema arheologu Maćeju Gželžiku sa Jagelonskog univerziteta u Poljskoj, ove figure mogle bi rešiti misteriju drugih takvih likova koji su nađeni u obližnjim pećinama, piše ScienceAlert.

Teško je točno datirati nalazište, ali arheolog smatra da je staro najmanje nekoliko stotina godina; s tim da može biti staro i nekoliko hiljada godina. Gotovo je u potpunosti oslikano crvenom bojom, osim pet figura koje su predstavljene u bijeloj boji. Starost pigmenta boje, i odsustvo domaćih životinja, ukazuje na to da se radi o prilično starom nalazištu, koje potiče još iz vremena lovačkog društva u toj oblasti.Prikazane su životinje koje izgledom podsećaju na gnue, eland antilope, bivole i žirafe. Na slikama se pojavljuju i sitni likovi nalik ljudima s velikim glavama. No, tri figure su posebno interesantne.

„Među slikama posebno se ističe scena koja prikazuje tri velika lika. Čini se da oni imaju stilizovane glave bivola; na kojima se možda prepoznaju dva roga i spuštene uši”, navodi Gželžik u istraživanju.U kulture naroda Sandawe, koji potiče od drevnih grupa toga područja, ne nalazimo motive ljudi s glavama bivola ili onih koji se mogu preobraziti u te životinje; tako da ove figure mogu prikazivati i nešto sasvim drugo. No, treba uzeti u obzir da bivolji rogovi imaju značajnu ulogu u nekim ritualima”, kazao je poljski arheolog.

Nedaleko od Amak’hee 4, u regiji Kondoa u središnjoj Tanzaniji, dve pećinske slike jako podsećaju na ove tri figure.Na lokalitetu Kolo B2 prikazane su tri figure kako stoje zajedno, a na Kolu B1 tri su takva lika prikazana vodoravno, kao da leže na tlu. Po sredini tela svih figura prolazi ravna linija (slika dole). Svi likovi imaju jako velike glave, iako su onima na lokalitetima Kolo glave prikazane kao pruge. Arheolozi smatraju da glave s prugama prikazuju neki pokrivač za glavu, dok ostale figure izgledaju kao da nose kompleksnije frizure.

No likovi prikazani na lokalitetu Amak’hee 4imaju neke značajne razlike spram onih u Kondoi. Izgleda da su njihove glave ispunjene bojom i imaju važniju ulogu unutar radnje prikazane na slikama.Figure iz Amak’hee 4primetno su veće od onih na Kolu i čine glavni motiv oko kojeg se odvija ostatak pripovesti. Suprotno tome, slike na Kolu su izolovani prikazi, bez jasne veze s ostatkom slika”, navodi pomenuti arheolog.Istraživanje pod imenomAmak’hee 4: a newly documented rock art site in the Swaga Swaga Game Reserve objavljeno je u časopisuAntiquity.

(Izvor Indeks)

(Ilustracije Wikipedia/Poljska amabasada u Tanzaniji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar