МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МИШЕВИ САДА ДУЖЕ ЖИВЕ

128 pregleda
Shutterstock

Научници су открили генетску модификацију која штити мишеве од рака и омогућује им да живе до 20 посто дуже. Ово откриће је посебно обећавајуће јер се позитивне промјне могу пренети на животиње само након једног пресађивања крвних матичних станица. Поступак би се ускоро могао тестирати на људима у сврху лечења рака. Наиме, истраживачи са Медицинског факултета Тајпеј на Тајвану пронашли су ген који, када се модификује, може продужити животни век глодара за 20 одсто, јер поступак помлађује ћелије и одгађа опадање когнитивних способности и слабљење рада срца, пише New Scientist.

У истраживању које још нису рецензирали независни стручњаци стоји да се благодати ове процедуре могу пренети на мишеве једним пресађивањем крвних матичних ћелија. Било је то велико изненађење. До сада нисмо пронашли никакве негативне нуспојаве”, рекао је генетичар Че-Kун Џејмс Шен. Он и колеге су у лабораторији генетски модификовали животиње, додајући им мутирану верзију гена KLF1. Мишеви су на крају огледа живели дуже, били необично активни у средњем животном добу и нису рано оседели. Затим су убризгали њихову крв групи немодификованих животиња.

Глодари којима је дат модификовани протеин у просеку су живели пет месеци дуже, односно животни век им је продужен за 20%. Такође су дуже били здравији, а њихова физичка и ментална способност почела је опадати касније него код немодификованих. Иначе, сви људи већ имају ген KLF1, који регулише производњу нових црвених крвних зрнаца. Мишеви којима је убризган мутирани KLF1 путем једне трансплантације ћелија коштане сржи имали су, како тврде научници, значајно мањи ризик (12,5%) од развоја рака наспрам других мишева (75%). Отпорност на рак мишева с мутираним KLF1 није зависила од њиховог узраста, пола или генетског наслеђа, наводи се у студији. Истраживање насловљено Hematopoietic Transfer of the Anti-Cancer and Lifespan-Extending Capabilities of A Genetically Engineered Blood System објављено је у електронском издању BioRxiv.

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар