МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СХИЗОФРЕНИЈА ОД МАЧКЕ

292 pregleda
Илустрација

Нова прегледна студија указује на то да се код оних који имају мачку у кући може удвостручити ризик од развоја поремећаја повезаних са схизофренијом. Научници из Аустралије анализирали су 17 истраживања из 11 земаља објављених у минуле 44 године.Пронашли смо везу између мачке и повећаног изгледа за развој поремећаја повезаних са схизофренијом”, наводи психијатар Џон Мекграт из Центра за истраживање менталног здравља Квинсленд. Идеја да би поседовање мачке као кућног љубимца могло бити повезано с ризиком од схизофреније први пут је представљена 1995, а научници су као могућ узрок навели паразит Toxoplasmosa gondii. Каснија истраживања су предложила и друге узроке.

Студије су показале да боравак близу мачака у детињству може повећати вероватноћу да ће особа развити схизофренију; међутим, нису сва истраживања пронашла исту повезаност. Стога су Мекграт и срадници направили анализу више релевантних студија. T. gondii је, углавном, безопасан паразит који се може пренети недовољно куваним месом и контаминираном водом. Но паразитом се можемо заразити угризом мачке или контактом с мачјим изметом. Процењује се да је у САД око 40 милиона људи заражено тим паразитом, обично без испољавања икаквих симптома, пише Science Alert. Kада T. gondii уђе у тело, може се инфилтрирати у централни нервни систем и деловати на неуротрансмитере. Паразит се стога повезује с променама личности, појавом психотичних симптома и неким неуролошким поремећајима, укључујући схизофренију.

Истраживачи су након прегледа 17 истраживања открили значајну позитивну повезаност између широко дефинисаног поседовања мачака и повећаног ризика од поремећаја повезаних са схизофренијом”. „Открили смо да људи изложени мачкама имају отприлике двоструко веће изгледе за развој схизофреније. Треба напоменути да се код 15 од 17 истраживања радило о студији случаја с контролом. У истраживању у којем се ретроспективно упоређују болесници и контролни испитаници у односу на заступљеност потенцијалних чинилаца ризика за настанак болести. Оваква врста студије не може доказати узрок и последицу, па често не разматра факторе који могу утицати и на изложеност и на исход.

Одређени број анализираних студија био је ниског квалитета и с различитим резултатима. Научници стога упозоравају да су потребна нова и опсежнија истраживања пре него се донесу конкретни закључци. Наш преглед само додатно потврђује да постоји повезаност између поседовања мачке и поремећаја повезаних са схизофренијом. Потребно је више висококвалитетних студија које се темеље на великим, репрезентативним узорцима да би се боље разумело на који начин мачка може потенцијално утицати на менталне поремећаје”, наводи се и у студији. Истраживање Cat Ownership and Schizophrenia-Related Disorders and Psychotic-Like Experiences: A Systematic Review and Meta-Analysis објављено је у часопису Schizophrenia Bulletin. 

(Илустрација Shutterstock)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар