МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРОМЕНИЛИ БОЈУ ОЧИЈУ

245 pregleda
Илустрација

Припитомљавање паса утицало је на промену боје очију четвороножних љубимаца које су знатно светлије код њихових рођака вукова- Еволуција их је обдарила више смеђим очима које су људима симпатичније и мање претеће, тврде научници с јапанског Универзитета Теикjо.Боја дужице код паса је тамнија него код вукова и та загаситија боја позитивно утиче на перцепцију људи”, пише у студији објављеној у часопису Royal Society Open Science. Људи су природно бирали псе са загаситим очима и тај селективни притисак је фаворизовао животиње које су биле перципиране као пријатељске и младолике”, наводи се у студији.

Припитомљавање паса, који потичу од сивог вука, започело је поступно у раздобљу пре 50.000 и 15.000 година. Али зашто би тамнија дужицца учинила пса симпатичнијим? Истраживачи се ослањају на студије које су показале да се проширена зеница повезује с више позитивних емоција него сужена. Широка зеница се, такође, несвесно повезује с млађим бићем, стога рањивијим и безопаснијим. Kао код деце чија се величина зеница смањује с годинама. Kада је дужица пса врло тамна и не може се разликовати од зенице, људи имају утисак да виде врло велику зеницу. Према студији, пас с тамном дужицом би се сматрао слабим и угроженим”.

Истраживачи су тестирали своју претпоставку приказујући људима слике дванаест паса, једних с тамним очима, других са светлим. Учесници су замољени да окарактеришу сваку животињу као више или мање пријатељски расположену и више или мање младу. Такође су их питали да ли би желели да комуницирају с сваким псом и, чак, га усвојити.Слике паса с тамним очима перципиране су као пријатељски расположене и младе”, закључак је студије. Истраживачи признају ограничења своје студије – можда више волимо псе с тамним очима једноставно зато што их има више па смо на њих навикли.

(Илустрација Shutterstock)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар