MEĐU IZMEĐU

PLASTIKA PROTIV SEKSA

938 pregleda
Ilustracija

Svetski ekonomski forum je upozorio da će do 2050. u oceanima biti više plastike nego ribe. Plastika je doslovno svuda, a nova studija ukazuje na još jedan negativan aspekt zagađenja, odnosno da uobičajeni plastični aditivi odvraćaju morske račiće od razmnožavanja.Ova stvorenja obično prebivaju na europskim obalama te se njima hrane ptice i ribe. Ako postanu ugroženi, to će utjecati na cijeli hranidbeni lanac”, rekao je ekotoksikolog Aleks Ford sa Univerziteta Portsmut u Velikoj Britaniji. Britanski naučnici su u nizu eksperimenata izložili sićušnu vrstu rakova (Echinogammarus marinus) delovanju samo četiri od oko 10.000 mogućih hemijskih aditiva u plastici.

„Odabrali smo ova četiri aditiva jer je već utvrđeno da možda predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. Dve hemikalije (DBP i DEHP) se više ne smiju koristiti u Evropi. Za druge dve trenutno nema ograničenja i nalaze se u mnogim kućnim proizvodima. Hteli smo istražiti kakav uticaj ove hemikalije imaju na parenje rakova”, rekla je toksikolog Bidemi Grin-Odžo sa Univerziteta Portsmut. Uprkos nedavno uvedenim propisima, tri od četiri testirane hemikalije nalaze se među 30 najčešćih u površinskim i podzemnim vodama Engleske. Rezultati su pokazali da sve četiri smanjuju uspešnost parenja rakova, uzrokujući promene u ponašanju, piše Science Alert.

Dodatno, dve testirane hemikalije, TPHP i DBP, uzrokovale su pad broja spermatozoida. Životinje koje smo testirali bile su izložene mnogo većim koncentracijama nego što ih inače ima u okolini. No svejedno možemo reći da te hemikalije mogu uticati na broj spermatozoida”, kazao je Ford. Primerice, pretpostavljamo da bi izlaganje račića hemikalijama tokom dužeg vremenskog razdoblja ili tokom kritičnih faza njihovog razvoja moglo uticati na količinu i kvalitet sperme.

U ogledu u laboratoriju, jedinke E. marinusizložene niskim iznosima NBBS-a, TPHP-a i DEHP-a, manje su se parile. Ako plastični aditivi doista ometaju reprodukciju životinja, onda bi naša zavisnost od plastike mogla pridoneti šestom masovnom izumiranju na Zemlji.Moramo što više istražiti na koji sve način hemikalije u plastici uiču na ponašanje životinja. Svako odskakanje od bitnih modela ponašanja, poput hranjenja ili razmnožavanja, može smanjiti šanse za preživljavanje”, istakla je Grin-Odžo. Istraživanje  Evaluation of precopulatory pairing behaviour and male fertility in a marine amphipod exposed to plastic additivesobjavljeno je u časopisu Environmental Pollution. 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar