MEĐU IZMEĐU

DIJAMANT ZA 150 MINUTA

208 pregleda

 

Prirodnim dijamantima potrebne su milijarde godina da se na ekstremnom pritisku i temperaturama oblikuju duboko pod zemljom. Sintetički dragulji se mogu načiniti kudikamo brže, taj proces traje više dana, pa i nekoliko sedmica. Istraživači su pomoću novog metoda, koja se temelji na mešavini tekućih metala, izradili veštačke dijamante za par sati, bez ekstremno visokog pritiska. Mada se proces i dalje sprovodi pod izuzetno visokim temperaturama (oko 1.000 Celzijusa), kontinuirani dijamantni film se formirao u samo 150 minuta na pritisku od 1 atmosfere (standardna atmosfera). Radi se o pritisku desetine hiljada puta manjem.

Naučnici iz Instituta za osnovnu nauku u Južnoj Koreji smatraju da se ceo proces može poboljšati, što bi moglo dovesti do proboja u proizvodnji sintetičkih dijamanata. Inače, i raije su eksperimentisali sa toplljenjem ugljenika prilikom proizvodnje dijamanata. Primerice, kompanija General Electric je pre pola stoleća usavršila metodu stvaranja dijamanata putem taljenja železnog sulfida. No, i tom prilikom i dalje je bio potreban pritisak od 5 do 6 gigapaskala. „Otkrili smo metod stvaranja dijamanata na tlaku od 1 atmosfere i na umerenoj temperaturi korišćenjem legure tekućeg metala”, navode naučnici u novom istraživanju.

Potreba za manjim pritiskom je postignuta pomoću pažljivo izmešane legure tekućih metala: galijuma, gvožđa, nikla i silicijuma. Nakon samo 15 minuta pojavili su se mali fragmenti dijamantnih kristala, a za dva i po sata kontinuirani dijamantni film. Iako se koncentracija ugljenika koji formira kristale smanjila na dubljim nivoima, istraživači smatraju da mogu uz nekoliko prilagođavanja poboljšati proces, piše Science Alert. „Smatramo da bi jednostavne izmene omogućile izradu dijamanta na vrlo velikom području korišćenjem veće površine ili monitora, konfiguracijom grejućih elemenata i drugačijom distribucijom ugljenika u području rasta dijamanta”, pišu istraživači.

Mada će za ove promene biti potrebno  vreme, a istraživanj je još u ranoj fazi, naulčnici smatraju da se radi o veoma obećavajućem metodu. Proces koji se trenutno koristi za stvaranje većine sintetičkih dijamanata traje nekoliko dana i zahteva mnogo veće pritiske. Ako se optimizuje, nova tehnika bi mogla znatno ubrzati i olakšati proizvodnju sintetičkih dijamanata. Istraživanje Growth of diamond in liquid metal at 1 atm pressure objavljeno je u časopisu Nature.

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar