МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ УСКОРО ЗОВУ

383 pregleda

 

Чини се да са сваком новом информацијом коју сазнамо о пространству универзума, вероватноћа контакта с ванземаљским обликом живота постаје све мања. Међутим, последњих година дошло је до промене консензуса међу неким врхунским научницима. Неки од њих сада мисле да је то могуће у наредној деценији. Оптимизам у великој мери потиче од Насине предстојеће мисије на Јупитеров сателит 2030. године, за који се верује да је океански свет погодан за живот.

Али други ловци на ванземаљце мисле да ће контакт бити остварен сигналима који путују кроз универзум. То је зато што астрономи шаљу поруке у свемир од седамдесетих прошлог века, при чему први садржи информације о хемикалијама живота и структури ДНK, заједно с локацијом Земље у нашем Сунчевом систему. Пројекат SETI је у лову на ванземаљски живот од 1980-их и један од вођа пројекта се клади да ће један од сигнала стићи до 2036. године.

Сет Шостак (80) био је виши астроном у пројекту SETI (Тражење ванземаљске интелигенције) скоро четврт века и клади се на све што ће људска раса чути од интелигентних ванземаљаца до 2036. Нагађања се заснивају на сталним побољшањима технологије телескопа и рачунарског хардвера. Он је, такође, тврдио да су недавна истраживања утврдила да у свемиру могу постојати милијарде светова сличних Земљи, сугеришући да је мало вероватно да је Земља једина на којој има живота.

„То је можда најјачи аргумент за живот у свемиру. Ако га нема, постоји нешто заиста изузетно у ономе што се догодило овде на Земљи. Иако то не искључују подаци, чини се да је мало себично”, рекао је Шостак, пише Daily Mail. То што још није пронађен ванземаљски живот није спречило SETI да се припреми за тај тренутак. Сигнали које је послала Насин сателит „пионир 10” који је лансиран 1972. можда су стигли до ванземаљаца – а ми бисмо могли да добијемо одговор пре краја ове деценије. Истраживачи су открили да је бели патуљак удаљен 27 светлосних година од Земље на путу сигнала које НАСА шаље својој летелици. Ако постоји планета око белог патуљка, могли бисмо да се чујемо већ 2029. године.

(Илустрација Pexels)

(Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар