MEĐU IZMEĐU

OTISCI PTICA PRE PTICA

245 pregleda
Ilustracija

Naučnici su detaljnije proučili fosile otisaka koji nalikuju ptičjim, a stari su oko 210 miliona godina. Ovi tragovi stopala su neka vrsta misterije. Naime, nastali su 60 miliona godina pre pojave najranijih predaka ptica. Stručnjaci za te otiske znaju dugo, no tek su sada na UniverzitetuKejptaun u Južnoafričkoj Republici napravili opsežniju analizu fosila, prikupljenih sa četiri mesta.

Posebno su se koncentrisali na otiske s lokacije Maphutseng i identifikovali dve odvojene vrste (ili morfotipa) otisaka koji spadaju u kategoriju Trisauropodiscus; kako su nazvali fosile otisaka stopala s tri prsta koji nalikuju ptičjim. Ustanovili smo da postoje dva, od kojih jedan nalikuje ptičjim otiscima”, naveli su geolozi Miengah Abrahams i Emese Bordy u istraživanju. Prvi morfotip ima veća, duža stopala, s prstima koji su bliže jedan drugome. Ovi otisci se ne razlikuju od druge kategorije fosilnih otisaka stopala (Anomoepus) koje je, kako smatraju istraživači, ostavila jedna vrsta dinosaura, piše Science Alert.

Što se tiče drugog tipa, ti su otisci bili otprilike upola manji više su išli u širinu. Takođe su imali tanje prste. Ovaj morfotip predstavlja veću misteriju ali je, s druge strane, bliži modernim pticama. Dinosauri su možda počeli ispoljavati neke osobine ptica mnogo ranije nego što se mislilo. Naučnici smatraju da su otiske stopala koji spadaju u drugu kategoriju morfotipa iza sebe ostavili najraniji preci ptica. Drugim rečima, dinosauri su možda počeli pokazivati neke osobine ptica ranije nego što sugerišu fosilni zapisi.

Još nije poznato koja je točno životinja ostavila ove tragove. Naučnici pretpostavljaju da bi se moglo raditi o nekoj vrsti archosaura s tri prsta, koji spada u evolucionu granu iz koje su nastali krokodili i ptice. Istraživanje The oldest fossil bird-like footprints from the upper Triassic of southern Africa objavljeno je u časopisu PLOS ONE.

(Ilustracija Abrahams et al., PLOS ONE)

(Indkes)

O autoru

administrator

Ostavite komentar