МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БИЋЕМО „ЗОМБИ ЈЕЛЕНИ”

203 pregleda

 

Бољка која „јелене претвара у зомбије” (Chronic Wasting Disease/CWD), шири се Северном Америком, а појавила се и у Европи. Недавна студија указује да постоји могућност да је смртоносна прионска болест прешла на људе. Наиме, два ловца у САД су умрла након конзумације меса јелена унутар стада у којем зараза смртоносном прионском болешћу која се не разликује од говеђе спонгиформне енцефалопатије или крављег лудила. Лекари са Универзитета у Тексасу су известили да је после лова преминуо 72-годишњи мушкарац. Пре смрти имао је симптоме који указују на прионску болест: конфузију и агресивност. Ускоро након тога преминуо је његов пријатељ, члан истог ловачког друштва са сличним симптомима. Обдукција је показала да је други умро од Кројцфелд-Јакобове болести, познате и као прионска.

Будући да је поменуто обољење релативно ретка код људи, ова два случаја могу значити да је направљен зоонотски скок; другм речима, прешла са животиње на човека, пише Science Alert. Кроjцфелс-Јакобова болест (CJD) је прионска обољење које код људи карактерише прогресивно погоршање менталних функција. Након инфекције долази до деменције, нехотичног трзања мишића и посртања у ходу. Дијагноза се може потврдити електроенцефалографијом, анализом цереброспиналне течности и магнетском резонанцијом. Нема лека, али постоје медикаменти који ублажавају симптоме. Нажалост, већина људи умире за 4 месеца до 2 године.

Кројцфелд-Јакобова болест настаје када нормалан ћелијски прионски протеин промени облик и постане опаснија врста која узрокује обољење. Приони се полако гомилају у мозгу и узрокују пропадање ћелија. Они су, иначе, изузетно отпорни и могу годинама опстати. Доступна дезинфекциона средства, попут зрачења или спаљивања на високим температурама, немају превеликог учинка.

 

CWD инфицира животиње попут јелена, лоса и соба и лако преноси међу њима. За сада није познато јесу ли се ловци из заразили CWD-ом или прионском болешћу из неког другог извора. С обзиром на то да се већ неко време предвиђа могућност преноса на људе, лекари упозоравају на опрез: „Иако нема доказа узрочности, поменути случајеви указују на потребу даљег истраживања могућих ризика једења јеленског меса”. Људи се прионском болешћу могу заразити и посредним путем. На пример, ако пију контаминирану воду, у организам унесу контаминирано тло или друге изворе из околине.

Болест CWD се појавила шездестих година прошлог века код затворених јелена у Колораду, а 2016. забележен је први случај у Европи код дивљих јелена у Норвешкој. Kасније су пријављени случајеви у Шведској и Финској. Европска унија је увела трогодишњи програм обавезног тестирања у 8 држава: Норвешкој, Шведској, Финској, Исланду, Естонији, Летонији, Литванији и Пољској. Мада је службено забележенѕ у Финској, Шведској и Норвешкој, постоји могућност да се проширио на друге земље.

(Илустрација Unsplash/Scott Carroll)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар