MEĐU IZMEĐU

BOSILJKOM NA KOMARCE

268 pregleda
Pixabay

Ukoliko ne želite da koristite hemikalije, imate na raspolaganju ovih šest biljaka.

Već sa prvi sumrakom napolju kreće teror koji ukoliko se niste dobro opremili tj.namazali nekim repelentom može da se pretvori u veoma neprijatan doživljaj. Da, govorimo o komarcima. Višenedeljne kiše u kombinaciji s nemogućnosšću da se ove krvopije prskaju dovele su do toga da ih na svakom ćošku ima u rojevima. Neki će se opredeliti za električne uređaje sa tabletama ili tečnošću, ili pak za spirale. Ukoliko imate baštu ili terasu možda ne bi bilo loše da pokušate s prirodnim izborom, bez štetnih posledica po zdravlje: navedene biljke odbijaju komarce i ulepšavaju prostor:

1. Lavanda

Ljubičasti cvetovi od sredine juna do kraja avgusta ispuštaju jak miris. Iako mnogi ljudi smatraju da on izuzetno opušta, insekti ga izbegavaju. Možete osušiti cvetove lavande, staviti ih u platnene kesice i okačiti u ormar ili u spavaćoj sobi pored uzglavlja da vas komarci ne bi uznemiravali dok spavate.

2. Ruzmarin

Da li ste znali da je prema starogrčkoj mitologiji ruzmarin nastao od pene iz koje je Afrodita rođena? Kad je praktična upotreba u pitanju, prva asocijacija je upotreba u kuhinji kao začin jelima. Upravo ta aroma neprija komarcima koji je radije izbegavaju.

3. Limunska trava

Još jedan popularan dodatak jelima predstavlja noćnu moru za komarce. U pitanju je biljka iz porodice trava, koja obiluje esencijalnim uljima, korisnim hemikalijama, mineralima i vitaminima.Ona raste visoko i bujaće u saksijim a zauzvrat ispuštati miris koji odbija dosadne komarce.

4. Mačja trava i menta

Ove srodne biljke sadrže jedinjenje po imenu nepetalakton koje odbija komarce. Stoga se okružite ovim dvema biljkama.

5. Neven

Pored toga što je poznata po svojim lekovitim svojstvima, to je zahvalna biljka koja ne zahteva mnogo pažnje. Neven se često sadi oko povrtnjaka da bi se sprečile štete uzrokovane različitim štetočinama.

6. Bosiljak

Još jedna biljka koja je najpoznatija kao začin. Pojedine studije ukazuju da su eterična ulja bosiljka toksična za larve komaraca, eto efikasnog načina da ove krvopije sprečite da se razmnožavaju.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar