МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИШНЕ ГЛИСТЕ НАС ХРАНЕ

333 pregleda
Илустрација

Према новом истраживању, кишне глисте или гујавице су важни покретачи глобалне производње хране, омогућујући годишње приближно 6,5% приноса житарица и 2,3% махунарки. Научници с Државног универзитета Колорадо у САД процењују да бисмо глистама требало да будемо захвални за, чак, 140 милиона тона хране годишње – што се може упоредити с количином житарица (пиринач, пшеница, раж, зоб, јечам, кукуруз и просо) које Русија узгаји годишње. Наиме, гујавице помажу у успостављању здравог тла и на више начина подстичу раст биљака: припремају добру земље, помажу у достави воде и мешају органске материјале у тлу, због чега су хранљиве твари доступније биљкама, пише EurekAlert.

Друга истраживања су показала да глисте могу олакшати производњу хормона који поспешују раст биљака и помажу биљкама у заштити од патогена у тлу. Неке процене показују да глисте могу повећати укупну продуктивност биљака за око 25 посто. Еколог Стивен Фонте и сарадници су процијенили допринос кишних глиста глобалној производњи хране преклапањем и анализом карата подручја с њиховим обиљем, својства тла, киоличином ђубрења и приноса усева. Анализа је показала да глисте имају значајнији утицај на производњу житарица на глобалном југу – на 10% приноса житарица у подсахарској Африци и 8% у Латинској Америци и на Kарибима.

Глисте, вероватно, више доприносе у тим подручјима, јер тамошњи фармери не користе толико ђубрива и пестицида. Уместо тога, више се ослањају на органско ђубрење богато глистама. Оне знатно више доприносе на подручјима где има мање уноса хемикалија. Поменути научник сматра да је биоразноврсност тла у прошлости била потцењена и нада се да ће овај рад привући више пажње. Додао је да би ова студија могла бити добро полазиште у будућим напорима за ублажавање суше и ерозије. Истраживање Earthworms contribute significantly to global food production објављено је у часопису Nature Communications. 

(Илустрација Стивен Фонте)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар