MEĐU IZMEĐU

KIŠNE GLISTE NAS HRANE

330 pregleda
Ilustracija

Prema novom istraživanju, kišne gliste ili gujavice su važni pokretači globalne proizvodnje hrane, omogućujući godišnje približno 6,5% prinosa žitarica i 2,3% mahunarki. Naučnici s Državnog univerziteta Kolorado u SAD procenjuju da bismo glistama trebalo da budemo zahvalni za, čak, 140 miliona tona hrane godišnje – što se može uporediti s količinom žitarica (pirinač, pšenica, raž, zob, ječam, kukuruz i proso) koje Rusija uzgaji godišnje.Naime, gujavice pomažu u uspostavljanju zdravog tla i na više načina podstiču rast biljaka: pripremaju dobru zemlje, pomažu u dostavi vode i mešaju organske materijale u tlu, zbog čega su hranljive tvari dostupnije biljkama, piše EurekAlert.

Druga istraživanja su pokazala da gliste mogu olakšati proizvodnju hormona koji pospešuju rast biljaka i pomažu biljkama u zaštiti od patogena u tlu. Neke procene pokazuju da gliste mogu povećati ukupnu produktivnost biljaka za oko 25 posto. Ekolog Stiven Fonte i saradnici su procijenili doprinos kišnih glista globalnoj proizvodnji hrane preklapanjem i analizom karata područja s njihovim obiljem, svojstva tla, kioličinom đubrenja i prinosa useva. Analiza je pokazala da gliste imaju značajniji uticaj na proizvodnju žitarica na globalnom jugu – na 10% prinosa žitarica u podsaharskoj Africi i 8% u Latinskoj Americi i na Karibima.

Gliste, verovatno, više doprinose u tim područjima, jer tamošnji farmeri ne koriste toliko đubriva i pesticida. Umesto toga, više se oslanjaju na organsko đubrenje bogato glistama. One znatno više doprinose na područjima gde ima manje unosa hemikalija. Pomenuti naučnik smatra da je bioraznovrsnost tla u prošlosti bila potcenjena i nada se da će ovaj rad privući više pažnje. Dodao je da bi ova studija mogla biti dobro polazište u budućim naporima za ublažavanje suše i erozije. Istraživanje Earthworms contribute significantly to global food productionobjavljeno je u časopisu Nature Communications. 

(Ilustracija Stiven Fonte)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar