MEĐU IZMEĐU

OPET PET EKSKLUZIVA!

468 pregleda

Narodski rečeno, navadili smo se. Opet pet ekskluzivnih članaka kojih ni preostali ne treba nimalo da se postide. Na „Galaksijine autore, bogme, ne deluju ni izmišljene klimatske promene, ni ćelijske oluje. Čega se sve neće dosetiti dokoni istraživači?! No, manimo se preganjanja, potivamo vas, poštovani čitaoci, da još jednom uživate u nadahnuzim esejima. Izvolite!

Zov budućnosti EKSKLUZIVNO

BESMRTNOST ante portas?

Futurolog Ray Kurzweil ističe da je ljudski rod blizu postizavanja besmrtnosti. Smatra da će se to ostvariti zahvaljujući napretku biomedicine, nanotehnologije i umjetne inteligencije. Veliki je zagovornik filozofije transhumanizma koja teži vječnom životu. Očekuje da će do 2030. nanoroboti, koji će se kretati u našem tijelu, odigrati jednu od najznačajnijih uloga u ostvarenju besmrtnosti. Nanoroboti, veličine naših krvnih stanica, održavati će nas zdravima na staničnoj i molekularnoj razini. Smatra da će ljudi koji su danas rođeni „prestići vlastitu smrt”.

Gojko Nikolić

(Raz)govorik EKSKLUZIVNO

ČUVARI VIDA (naoružani svetlošću)

Idemo ka energetskoj medicini i nanotehnologijama koje su revolucionarne, gde se kvantna i klasična fizika sada prepliću. Svetlost utiče na isceljenje na kvantnom nivou. Primer je regenerativna medicina koja koristi energiju i informacije u revolucionarnim tehnologijama, predviđa dr Lari Volas iz SAD, međunarodni stručnjak za optometriju i fototerapiju očnih bolesti.

Olja Lopušanski

Kvantni prepletaji EKSKLUZIVNO

ŠTA JE ŽIVOT

Znam da se svi uzbudimo razmišljajući o tome šta će biti naučne revolucije 21. veka. Pa, fizička teorija evolucije je jednako dobar kandidat za takvu revoluciju kao i bilo šta drugo što mogu da zamislim.

Vlatko Vedral

Lestvice života EKSKLUZIVNO

ORALNI INSULIN (ili: kako prevariti želudac)

Prema najnovijim podacima SZO, trenutno u svetu ima više od 420 miliona pacijenata sa dijabetes melitusom, a do 2030. godine njihov broj, kako predviđaju stručnjaci, povećaće se na 578 miliona. Za održavanje optimalnog nivoa glukoze u krvi mnogim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2 i svima onima koji imaju dijabetes tipa 1 – neophodan je insulin.Nesumnjivo, najpoželjniji i najprirodniji od njih je oralni (u obliku tableta ili rastvora).

Lav Ivanovič Valujev, Ivan LJvovič Valujev

Sricanje istorije EKSKLUZIVNO

PASHALIJE (Damaskinova ruka i Gausov algoritam)

Više nije bilo potrebno osmatrati nebo, odnosno očekivati objavu datuma, umesto toga dovoljno je znati koristiti tablice. Dalji korak u ovom smeru načinio je čuveni matematičar Karl Fridrih Gaus, sastavivši na početku 19. veka algoritam (pravila) za izračunavanje datuma Vaskrsa (Pashe). U ovom eseju dali smo neke od aspekata rečenog važnog, i kako se pokazalo istorijskim iskustvom, dovoljno složenog problema.

Rajko Bukvić

Vrtovi Arkadije

BILJKE BEZEMLJAŠICE

Gajenje sa korenom u vodi u kojoj su rastvorene hranljive materije danas je poznato kao hidroponski način. Koncentracija se održava u okviru određenih granica svih esencijalnih elemenata. Visoka koncentracija dovodi do toksičnosti, dok nedovoljno snabdevanje do usporenog ili potpunog prekida razvoja biljke.

Bećko Kasalica, Katarina Miletić, Marija Petković Benazouz

Raspinjanje mudrosti

PRIVATNOST uslov slobode

Da bi bilo stvarne ili stvarno relevantne privatnosti, sloboda – društvena a ne samo politička – mora biti kvalitetna, a to znači obezbeđena. Zato je bezbednost važna ne samo za slobodu (slobodu izbora) nego i za privatnost (sloboda izbora i privatnost se ionako prepliću i međusobno uslovljaju).

Jovan Babić

Šaputanje nerava

LJUTA TAJNA BOLA

Fenomen bola ima istoriju koja traje koliko i sposobnost čoveka da ga izrazi. Gde god da je čovek, tu je i bol. On nas prati kao sasvim prirodni deo iskustva. Bez bola, ne bi bilo ni zadovoljstva, ni sreće, kao što bez nizbrdice ne bi bilo ni uzbrdice. Kakva je u tome uloga crvenih papričica?

Petar Nurkić

Virtuelni raj

VEŠTAČKA NEINTELIGENCIJA

Nemam puno dokaza za protezanje autoritetne tvrdnje filozofa i teoretičara digitalnih medija Leva Manoviča da svaki novi medij (tehnologija, dobacujem) od samog svojeg početka iskazuje sve svoje mogućnosti. Često su nevidljive, prikrivene, tek naslutljive.

Goran Stanković

Arhimedova tačka

MATEMAGIČNI GENIJE

Priča o genijalnom indijskom samoukom matematičaru Srinivasi Ramanudžanu (18871920) je jedna od najveličanstvenih i najčudnijih priča u matematici. Živeći u siromaštvu i krhkog zdravlja, bavio se matematikom samostalno uz knjigu koja je imala oko 5.000 teorema poznatih u to vreme. Došao je do velikog broja originalnih rezultata. Na preporuku indijskih matematičara koji su shvatili da je izuzetno talentovan, dobio je poziv od čuvenog matematičara Godfrija Hardija i 1914. otišao na Triniti koledž u Kembridž. Za pet godina, koliko je proveo u Engleskoj, objavio je preko trideset vrhunskih naučnih radova, od kojih pet s novim pokroviteljem. Nažalost, plodna saradnja trajala je kratko jer je Srinivasa Ramanudžan preminuo u 33. godini. Svojim vanserijskim formulama napravio je revoluciju u matematici, stoga ga smatraju jednim od najgenijalnijih i najoriginalnijih matematičara u istoriji.

Miodrag Petković

Podvizanje uma

LEPOTA PORETKA

Švedski matematičar Magnus Gustav Mitag-Lefler: Najbolji Abelovi (Niels Henrik Abel) radovi su istinska lirika, lirika uzvišene lepote, pri kojoj savršenstvo forme ostavlja mesto dubini misli, koje bi pak dolazile iz nekog udaljenog sveta, sa one strane banalnog života, iz same duše i neposrednije od svega što bi mogao da sazda bilo koji pesnik u uobičajenom smislu te reči.

Milan D. Tasić

Kiborgizacija

RAT ALGORITAMA

Analiziraju tržišne podatke i izvršavaju trgovine u deliću sekunde sa ciljem iskorišćavanja malih kretanja cena i neefikasnosti tržišta. Pre desetak godina u milisekundama (hiljaditi deo sekunde), a danas u mikrosekundama (milioniti deo sekunde), čak u nanosekundama (milijarditi deo sekunde). A to podrazumeva korišćenje snažnih računara, specijalnog softvera i brzih veza za pristup tržišnim podacima.

Mijat Kustudić

Digitalna planeta

DENTOROBOTI (fantastika koja to više nije)

Roboti menjaju stomatologiju. Brže nego što su mogli da naslute i najveći optimisti Asimovljevog soja. Posle alegorijskih prikaza o taljiganju civilizacijskih kočija, epskih i naučno-fantastičnih avantura. Toliko sofisticirano da je u pitanju univerzalna poželjnost robota, koji polako i natenane ulaze u stomatološku praksu.

Esad Kučević

Avanture tastature

POŠTANSKI VREMEPLOV

Kućni računari i nisu tako stari, postali su popularni tek sredinom osamdesetih. Nije od tada prošlo ni četrdeset godina, tek jedan trenutak u ljudskoj istoriji. A opet, već se javljaju ozbiljni problemi kad treba iskoristiti nešto što ste nekad (u)radili. Recimo, pročitati staru elektronsku poštu…

Dejan Ristanović

Po glavi čitaoca

INDUSTRIJA 4.0 (renesansa inženjerstva)

Ako bismo se zapitali kome preporučiti ovu monografiju, nema sumnje da bi bila od interesa za široki krug čitalaca – onima koji o ovome ne znaju puno da bi se upoznali sa onim što ih čeka u bliskoj budućnosti, a onima koji su upućeni da saznaju više; naravno inženjerima, donosiocima strateških i operativnih odluka, istraživačima i, svakako, studentima koji će tu budućnost stvarati.

Milo Tomašević

Mentalna lozinka

VEĆ VIĐENI STAR WARS

Verovatno ste dosad bezbroj puta u paperjastim oblacima, onako iz čista mira, razaznali srce, pticu, ribuili nešto drugo? To su one dečje igrice pronalaženja raznih oblika u oblacima, kojekakvim kamenčićima na plaži, na obali reke, ili na ispucalim korama drveća. Reč je o psihološkom fenomenu poznatom kao pareidolija, kada se percepcijom slučajnog pronalazi smisleni stimulus u prenesenom smislu označava (pro)nalaženje smisla u nečemu što čujemo ili vidimo, i samim timza nas nema nekog posebnog značaja.

Miodrag Ivanišević

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar