МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА БОРЕ

428 pregleda
Pixabay

Само две чаше овог еликсира младости” током шест недеља довољне су да кожа поврати своју еластичност и сјај.

Научници са Универзитета на Флориди открили су да једна врста необичног црвеног вина може учинити нашу кожу млађем и затегнутијом. У питању је мушкатно вино које се прави од посебне врсте грожђа, а само две чаше овог еликсира младости” током шест недеља довољне су да кожа поврати своју еластичност и сјај. Научно истраживачки тим са Универзитета на Флориди открио је да једна врста црвеног вина има невероватно антиејџинг дејство, а захваљујући биоактивним једињењима које садржи, његов утицај на здравље и еластичност коже је приметан већ након шест недеља.

Како би утврдили да ли су мушкатно вино и полифеноли који се у њему налазе заиста толико добри за здравље наше коже, научници су оформили групу од 17 жена старости од 40 до 67 година и насумично им доделили да пију две чаше дневно деалкохолизованог вина или плацебо напитка који је изгледао налик њему и имао сличан укус, али није садржало полифеноле. Након шест недеља, учесници би правили двонедељну паузу, а затим добијали друго пиће на наредних шест недеља.

„Користили смо безалкохолно мушкатно вино јер нас је заинтересовао ефекат биоактивних једињења у вину на здравље коже, а утврђено је да оно има јединствени полифенолни профил у поређењу са другим сортама црвеног вина, рекла је др Линдзи Кристман, која је спровела истраживање. Губитак еластичности и слабљење природне баријере разлози су због којих наша кожа у каснијим годинама постаје опуштена, а боре све израженије. Захваљујући полифенолима који се налазе у мушкатном вину, процес старења може бити значајно успорен, будући да они утичу на смањење инфламаторних процеса и нивоа оксидативног стреса, чиме се еластичност и баријерна функција коже враћају у пређашње стање.

Ипак, научници нису успели да докуче да ли постоји значајан утицај на боре које су већ формиране, али се у наредним, већим испитивањима очекује више сазнања. Иначе, мушкатно грожђе је специфична сорта пореклом из југоисточне Америке коју одликује тврђи плод са дебелом опном и јаким, мошусним укусом, а оно што га чини толико корисним јесте већи број хромозома у односу на остале сорте грожђа. Ово грожђе садржи и елагинску киселину и висок ниво влакана, а ниво антиоксиданата у њему је и до 40 пута виши него у другим сортама.

(РТ)

О аутору

administrator

Оставите коментар