MEĐU IZMEĐU

STRAH I TREPET ZA BORE

418 pregleda
Pixabay

Samo dve čaše ovog eliksira mladosti” tokom šest nedelja dovoljne su da koža povrati svoju elastičnost i sjaj.

Naučnici sa Univerziteta na Floridi otkrili su da jedna vrsta neobičnog crvenog vina može učiniti našu kožu mlađem i zategnutijom. U pitanju je muškatno vino koje se pravi od posebne vrste grožđa, a samo dve čaše ovog eliksira mladosti” tokom šest nedelja dovoljne su da koža povrati svoju elastičnost i sjaj.Naučno istraživački tim sa Univerziteta na Floridi otkrio je da jedna vrsta crvenog vina ima neverovatno antiejdžing dejstvo, a zahvaljujući bioaktivnim jedinjenjima koje sadrži, njegov uticaj na zdravlje i elastičnost kože je primetan već nakon šest nedelja.

Kako bi utvrdili da li su muškatno vino i polifenoli koji se u njemu nalaze zaista toliko dobri za zdravlje naše kože, naučnici su oformili grupu od 17 žena starosti od 40 do 67 godina i nasumično im dodelili da piju dve čaše dnevno dealkoholizovanog vina ili placebo napitka koji je izgledao nalik njemu i imao sličan ukus, ali nije sadržalo polifenole. Nakon šest nedelja, učesnici bi pravili dvonedeljnu pauzu, a zatim dobijali drugo piće na narednih šest nedelja.

„Koristili smo bezalkoholno muškatno vino jer nas je zainteresovao efekat bioaktivnih jedinjenja u vinu na zdravlje kože, a utvrđeno je da ono imajedinstveni polifenolni profil u poređenju sa drugim sortama crvenog vina, rekla je dr Lindzi Kristman, koja je sprovela istraživanje.Gubitak elastičnosti i slabljenje prirodne barijere razlozi su zbog kojih naša koža u kasnijim godinama postaje opuštena, a bore sve izraženije. Zahvaljujući polifenolima koji se nalaze u muškatnom vinu, proces starenja može biti značajno usporen, budući da oni utiču na smanjenje inflamatornih procesa i nivoa oksidativnog stresa, čime se elastičnost i barijerna funkcija kože vraćaju u pređašnje stanje.

Ipak, naučnici nisu uspeli da dokuče da li postoji značajan uticaj na bore koje su već formirane, ali se u narednim, većim ispitivanjima očekuje više saznanja.Inače, muškatno grožđe je specifična sorta poreklom iz jugoistočne Amerike koju odlikuje tvrđi plod sa debelom opnom i jakim, mošusnim ukusom, a ono što ga čini toliko korisnim jeste veći broj hromozoma u odnosu na ostale sorte grožđa. Ovo grožđe sadrži i elaginsku kiselinu i visok nivo vlakana, a nivo antioksidanata u njemu je i do 40 puta viši nego u drugim sortama.

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar