MEĐU IZMEĐU

BAKTERIJE UZROK GLADI

341 pregleda

Određene bakterije u crevima mogu da povećaju rizik da osoba ima napade gladi zbog čega vremenom postaje gojazna, pokazuje nova studija. U seriji eksperimenata, miševi i ljudi koji su bili skloni da iznenadno i nekontrolisano jedu imali su slične nivoe dve vrste bakterija u svojim crevima – jedna vrsta štetna, druga korisna. U izveštaju predstavljenom sastanku Udruženja evropskih društava za neurologiju, stručnjaci su utvrdili da su povećavanjem broja dobroćudnih i korisnih bakterija blautija mogli da kod miševa spreče izenadno i nekontrolisano jedenje.

Nova saznanja su „veoma važna jer pokazuju da ovaj tip bakterije zapravo štiti protiv razvijanja zavisnosti kompulzivnog jedenja”, kaže Elena Martin Garsija, učesnica studije i asistent profesora na Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni. Tim je proučavao i miševe i ljude kako bi uočio sličnosti u mikrobiomima. Uprkos tome što zavisnost od hrane nije priznata kao validna dijagnoza, nutricionisti znaju da je mnogim ljudima veoma teško da kontrolišu unos ultraprerađene hrane, poput grickalica i slatkiša.

Istraživači nisu sigurni na koji način bakterija štiti od razvoja kompulzivnog jedenja, ali imaju neke teorije. „Spekulišemo da creva pričaju sa mozgom i utiču na funkciju neki delova mozga, poput orbitofrontalnog korteksa koji je zadužen za samokontrolu”, ističe Martin-Garsija.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar