МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БАКТЕРИЈЕ У МОБИЛНОМ

Visited 315 times, 1 visit(s) today

У просеку свако узме свој мобилни телефон око 47 пута дневно, а сваки пут на њему остану и разни микроорганизми. Научна истраживања показала су да су они, чак, 10 пута прљавији од даске за WC шољу, а ево како микроорганизми изгледају када се увеличају помоћу микроскопа (илустрација). Људска кожа је по својој природи прекривени микробима који нису нужно лоши по здравље, али они из окружења (са рукохвата у јавном превозу, из тоалета и слично) и текако могу бити. А када сви доспеју на мобилни, он постаје право легло бактерија које са собом носимо свуда, чак и у кревет.

Истраживања су показала да су ове справе плодно тле за гомилање и размножавање бактерија и да се на просечном налази више од 17 хиљада различитих патогених микроорганизама. Стрептокока, ешерихија коли и МРСА (златна стафилокока) само неке од њих. А ту су и вируси. „Нико од нас се не креће кроз стерилно окружење и свака површина коју додирнемо је контаминирана неком врстом бактерије”, наводи Сузан Витијер, клинички микробиолог, у интервјуу за портал „Тајм”. „Сваки пут када након тога узмемо телефон у руке, бактерије које смо покупили доспеће и на уређај, где ће наставити своје размножавање.

Иако мобилни телефон никада не може бити потпуно стерилан, постоје начини да се број патогених микроорганизама макар делимично смањи. Прво и основно правило јесте да се никада не носи са собом у тоалет, наводе стручњаци. Друго – да се пве справе редовно одржавају и темељно чисте. Најмање једном дневно, а у идеалном случају и неколико пута током дана. Да бисте пребрисали телефон користите посебне крпице од микровлакана које уклањају прљавштину и трагове прстију без остављања огреботина. У продаји се могу наћи и средства у спреју са антибактеријским својствима, па можете користити и њих како бисте очистили свој мобилни телефон. Никада немојте користити убрусе и папирне марамице јер они могу оштетити екран телефона.

(Илустрација ©Canva/AlexRaths)

(РТ Балкан)

Visited 315 times, 1 visit(s) today

О аутору

administrator

Оставите коментар