MEĐU IZMEĐU

BEZDAN NA DNU OKEANA

371 pregleda

 

Na dnu okeana nalazi se misteriozna rupa koja je toliko duboka da joj naučnici do sada nisu pronašli dno. Ova provalija preuzela je titulu najdublje plave rupe na svetu, nadmašivši Zmajevu rupu u Južnom kineskom moru koja je duboka 300 metara. Taam Jaʼ na jugoistočnoj obali Meksika dublja je više od 100 metara. Kada se gleda odozgo, ponor prečnika 150 metara nalikuje zenici oka, okolno plavo morsko more liči na dužicu. Skriva se u zalivu poluostrva Jukatan na granici sa Belizeom. Toliko je duboka da se ni zvuk ne može odbiti od dna. Naime, prilikom merenja progutala odjeke akustičnih talasa pre nego što su prodrli ispod 274 metra.

Da bi riešili tajnu dubine, naučnici iz meksičkog instituta El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) su 2023. spustili kabl sa instrumentom koji meri pritisak, temperaturu i provodljivost vode. No, kada se odmotalo svih 500 metara, uređaj još nije dotakao dno. Budući da se ivične stene spuštaju pod blagim uglom, sprava je završila na 420 metara ispod površine mora. „Nismo još dosegli dno”, napisali su istraživači iz ECOSUR-a i dodali da nameravaju tokom sledeće ekspedicije poslati podvodnog robota koji bi instrument odneo dublje. Kada je sprava spuštena do dubine od 400 metara, podaci su pokazali da su se vodeni uslovi iznenada promenili i približili onima u Karipskom moru. Veroatno se u rupi nalazi tunel koji je povezuje sa okeanom, piše Science Alert.

Jukatanske geološke odlike, inače, nalikuju švajcarskom siru. Na polusotrvu se nalazi 10.000 vrtača ispunjenih slatkom vodom i ogroman lavirint podzemnih pećina i podvodnih reka. S obzirom na to da krater Čiksulab okružuje velika grupa vrtača, naučnici smatraju da je na današnje neobične uslove uticao udar asteroida koji je ubio dinosaure. Naime, krater je nastao pre više od 66 miliona godina kada je u Zemlju udario veliki asteroid prečnika oko deset kilometara. Procenjuje se da Čiksulab ima prečnik od 180 do 200 kilometara, a da je dubok oko 20 kilometara.

U tim uvalama su nađeni razni ekosistemi, uprkos nedostatku svetla i niskim količinama kiseonika. Biolozi su u toku istraživanja plavih rupe širom sjeta nailazili i na nove oblike života. I u pomenutoj rupi mogla bi će naći zanimljiva bioraznolikost. Istraživanje Recent records of thermohaline profiles and water depth in the Taam ja’ Blue Hole (Chetumal Bay, Mexico) objavljeno je u časopisu Frontiers in Marine Science. Pogledajte: https://www.youtube.com/watch?v=9BBFC8Uw4C4.

(Ilustracija Screenshot YouTube/ECOSURMX)

(Indeks

O autoru

administrator

Ostavite komentar