MEĐU IZMEĐU

VAMPIR IZ DOBA JURE!

228 pregleda

Paleontolozi z Nemačke otkrili su fosilizovanu vampirsku lignju koja je živela pre 183 miliona godina. Robert Vajs, Ben Taj i Dik Fuks su je opisali u studiji objavljenoj u Swiss Journal of Palaeontology. Vampirske lignje ili vampiromorfi su vrsta glavonožaca koja liči na lignje, ali su u stvari u bližem srodstvu sa oktopodima. Nekoliko vrsta vampiromorfa je otkriveno do sada, uključujući i neke koji su izumrli, piše Phys.org.

 

Poznati su po bioluminescentnim organima i dugim filamentima koji mogu da se uvuku i izvuku, po čemu se razlikuju od ostalih lignji i oktopoda. Za ovu studiju tim je istražio fosilne ostatke vampiromorfa otkrivene 2022. u Bašaražu, u Luksemburgu. Vrstu su nazvali Simoniteuthis michaelyi, a živela je u plitkim vodama na prostorima koji su danas u srce kopnene Evrope.

 

Ovaj fosil je u izuzetnom stanju, reč je o kompletnom primerku. Otkriveno je da je stvorenje izgubilo život u trenutku kada je jelo dve male ribe, što je retko za fosile. Vampirska lignja bila je dugačka 38 centimetara. „Za razliku od modernih Vampyroteuthis infernalis, Simoniteuthis michaelyi živela je i lovila u plićim vodama, što je bilo tipično za ove životinje u mezozoiku”, navedeno je u studiji.

 

(Ilustracija IFL Science)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar