?> ВЕШТАЧКИ МОЗАК УСКОРО | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШТАЧКИ МОЗАК УСКОРО

CC0 Pixabay

Стручњаци америчког универзитета МИТ припремају вештачки мозак од чипова, који ће радити као суперкомпјутер и моћи ће да буде уграђиван у машине, као што су аутомобили. Његово тестирање већ је почело.

Минијатурни чип израђен по угледу на људски мозак, направљен је од десетина хиљада мемристора, електричних компонената, које опонашају вештачке мождане синапсе, објавио је Science Dailly. Чип је већ тестиран и био је у стању да запамти слике и репродукује их, али јасније и прецизније него други чипови. Резултати тестирања обећавајући су када је у питању прављење неуроморфних уређаја, који наликују људском мозгу и обрађују податке по сличном принципу. Такви уређаји могли би да буду веома мали, а да буду у стању да обаве сложене рачунарске радње попут суперкомпјутера.

„Вештачке синапсе до сада су постојале као софтвер, али ми сада покушавамо да направимо хардвер, налик неуронској мрежи, за преносиви систем вештачке интелигенције, казао је Јихван Ким, професор на МИТ-ију. Он објашњава да би такви уређаји, на пример, могли да се уграде у аутомобиле, препознају саобраћајне знаке или ситуацију у саобраћају, чак и без повезивања на интернет. Тако би једна од главних препрека, брза интернет конекција, била отклоњена када је у питању развој аутомобила без возача.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар