МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВР НАОЧАРЕ КВАРЕ ВИД?

548 pregleda

Kада се помену ВР наочаре (виртуелна реалност), прво на шта помислимо јесте потенцијално оштећење вида услед њиховог дуготрајног коришћења. Сада су корисници о томе почели јавно да говоре, као и о проблемима са којима се сусрећу. Kорисници на Twitteru су почели да воде дебате о томе колико ВР уређаји оштећују вид, а неки од њих су признали да већ имају озбиљних здравствених проблема. На све ово огласило се и Удружење офталмолога које је саопштило да не још не постоје конкретни докази који указују да ВР уређаји могу да доведу до трајних оштећења ока. Међутим, неки корисници кажу да су им поред проблема са видом њихови лекари рекли како је то вероватно изазвано прекомерном употребом ВР наочара.

Kомпанија Oculus која послује у оквиру Facebooka, наводи у свом упутству о употреби да свега 1 од 4.000 корисника може да осети одређене тегобе због употребе ВР-а, и саветују да такав престане са његовом употребом. Раније су лекари упозоровали да може доћи до напрезања очију, јер мозак другачије обрађује визуалне надражаје из вештачких извора у односу на оне природне.

Оно у чему се сви слажу јесте да прекомерна употреба ВР уређаја заиста може довести до одређених поремећаја вида, међутим ако се то ради дугорочно, дефинитивно може довести до повећања диоптрије и других нуспојава. Препоручена употреба произвођача у том случају треба да се поштује, како би корисници могли да очекују да се њихов вид неће погоршати.

(Извор PC press)

О аутору

administrator

Оставите коментар